top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Příběh ikonických grafitových tužek KOH-I-NOOR




V dnešní době je tužka zcela obyčejným předmětem denní potřeby, který lze zakoupit prakticky všude.


V KOH-I-NOOR HARDTMUTH se tento příběh ale píše již více než 230 let. Vydejte se v tomto článku s námi za rodinou Hardtmuthů, která vynalezla doslova drahokam mezi tužkami.




Díky rodině Hardtmuthů, která se snažila nevzhledné, nepraktické a drahé kreslící nástroje přetvořit v tužku, která bude svému uživateli věrně sloužit, se KOH-I-NOOR postupem času stala ikonickým produktem po celém světě.


Žádný jiný konkurenční výrobek se nemůže pyšnit tolika prestižními oceněními ze světových výstav, jako právě tužka KOH-I-NOOR. Své jméno získala podle největšího diamantu světa, který je dnes součástí britských korunovačních klenotů.




Víte, že?

  • Zavedením originálních technologií a modernizací výroby dřevěných tužek rod Hardtmuthů odstartoval doslova tužkařskou revoluci.

  • Firma byla také u zrodu mechanických tužek, podílela se na zdokonalení výroby pryže a na řadě dalších unikátních vynálezů.

  • Jedinečný systém gradací, který vynalezl Franz Hardtmuth, se ve světě využívá dodnes.

  • Denně se v KOH-I-NOORU vyrobí 500 tisíc tužek.

  • U řady unikátních výrobků po desítky let zůstávají stejné technologické postupy.



Kromě vynalezení dokonalé tužky, kterou zná dnes celý svět, se rodina zasloužila i o technologickou inovaci výroby moderních tuh v 80. letech, kdy vývoj vedle Franz Hardtmuth s týmem zkušených chemiků. Další zajímavostí je, že Franz zavedl systém ve značení gradací grafitových tuh, který dnes používá většina výrobců tužek po celém světě a který obsahuje celkem 21 stupňů.


Stanovil celkem 8 typů měkkých a tvrdých tuh, dva středně tvrdé a jeden typ pro přírodní grafit. Ty měkké označil od B po 8B, přičemž 8B byla tuhou nejměkčí. Označení 9B potom patřilo přírodnímu grafitu.


Označení měkkých gradací bylo založené na stejném principu jako u tvrdých, akorát písmenem H. Později byla řada gradací H - H8 rozšířena o H9 a H10.


Střední gradace se označovala jako HB a jednalo se o kombinaci dvou předešlých typů tuh. Speciální gradaci měla stenografická tužka, která se používala například při zápisech jednání a byla označená písmenem F.


Ze zápisků samotného Franze Hardtmutha vyplývá, že označení tuh písmenem H má původ v rodinném příjmení Hardtmuth, B znamená Budweis, neboli Budějovice a F odkazuje na jeho křestní jméno Franz.



A jak to bylo s ikonickou tužkou 1500?


Tužka s označením 1500 byla Franzovým největším marketingovým tahem. Ve druhé polovině 80. let 19. století měl dokončený proces modernizace výroby dřevěné tužky pomocí jednoúčelových strojů a dokončený proces modernizace výroby grafitových tuh. Díky tomu dokázal sériově vyrábět 17 rozdílných gradací přesně definovaných parametrů.


Ikonickou tužku obalenou do laku žluté barvy nazval jednak číslem 1500, což bylo pořadové číslo řady tužek, ale především podle žlutého diamantu KOH-I-NOOR.


Model tužky 1500 uvedl v roce 1888 na trh zcela nebývalým způsobem. Nenabídl nejprve nižší cenu, kterou by následně mohl zvyšovat, ale nastavil téměř 3x vyšší cenu než ostatní prodejci. Na trhu tato taktika zafungovala výborně a tento žlutý diamant získal během velmi krátké doby světový věhlas.





Ve stejné podobě grafitovou tužku vyrábíme dodnes a je jednou z nejspolehlivějších

a nejprodávanějších kreslících médií.





Vydrží podmínky, při kterých jiné psací potřeby už nemohou plnit svou funkci. Nevadí jí teplo, dokud neshoří, nevadí jí zima a snad by psala i při teplotě absolutní nuly. Je ekologická, protože je vyrobená z přírodních materiálů a snadno se zase do přírody vrací, a hlavně dělá radost tisícům kreativních duší po celém světě.





Více na našem eshopu:

V našem sortimentu dělíme tužky hned do několika kategorií, podle jejich využití. Na našem e-shopu najdete kategorii tužek vhodných pro zkušené kreslíře, tesaře, ale i pro všechny školáky. Ujít by vám neměly Ikonické tužky 1500, tužky 1900, či Progressa.


Všechny další typy tužek, jako je například kolekce MAGIC s trojbarevnou tuhou, najdete v sekci speciálních tužek.









921 views
bottom of page