top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Měním se já, tudíž i mé umění" • Elena Shimko




„Rozhodně se nebojím zkoušet něco nového,” říká běloruská umělkyně Elena Shimko, která svá díla nejraději tvoří mnoha různými technikami, ať už za pomocí pastelů, akvarelu, pastelky, či grafitu. „Ráda styly měním a myslím, že to je přirozený proces v životě každého umělce. Měním se já, tudíž i mé umění,” říká.


S Elenou jsme si povídali o životě umělce, inspiraci, i o experimentování s technikami. Přejeme příjemné počtení a ještě příjemnější podívanou!









Dobrý den, Eleno. Co myslíte, že je v dnešní době potřeba pro to být malířem jako ve vašem případě?


Moc zdravím! Je toho spousta. Musíte být umělec, abyste malovali. Fotograf, abyste zachytili snímek vašich obrazů správným způsobem a pro různé potřeby. Bloger, abyste sdíleli svá díla na různých sociálních platformách. Manažer, abyste si zorganizovali čas a zajistili zdroje k dosažení cílů. A zároveň také musíte být marketér, abyste uměli o svých uměleckých dílech mluvit tak, že si je někdo bude chtít koupit.


Z tohoto pohledu není práce umělce tak odlišná od mé bývalé práce, kde jsem byla projektovou manažerkou v softwarovém inženýrství. Jediný rozdíl je ten, že nyní mám jiný druh projektu a vykonávám všechny ty výše zmíněné profese úplně sama, alespoň prozatím.





Být umělcem na plný úvazek vůbec není jednoduché. Chtěla jste být umělkyní vždy, nebo jste k tomu došla postupně?


Jako dítě jsem malování zbožňovala. Byla jsem prominentním členem školního klubu kreslení a přečetla na toto téma mnoho knih. Děti ale vždy zůstanou dětmi, takže přišla jiná zajímavá věc a můj zájem opadl, avšak jen na nějaký čas.


Vědomě jsem se rozhodla být umělkyní až o několik let později. Při budování kariéry v jiném oboru jsem si uvědomila, že jsem svůj dětský sen být umělkyní možná už úplně pohřbila. Rozhodla jsem se to tedy risknout. Ptáte se, proč to bylo riskantní? V mé předchozí práci jsem se cítila jako ryba ve vodě. Naopak v malbě jsem byla úplný nováček a musela jsem začínat od samého začátku. Navíc, abych měla čas na učení a sbírání zkušeností v oblasti umění, musela jsem opustit svou dosavadní práci. Ale jak se říká, kdo nic neriskuje, nic nezíská, a tak jsem se rozhodla to zkusit.


Informace jsem získala z mnoha různých zdrojů a využila každé příležitosti. Zúčastnila jsem se akademických kurzů kreslení, mistrovských kurzů nebo jsem se učila malovat také prostřednictvím online lekcí. Malovala jsem doslova každý den. Až jsem si jednoho dne konečně všimla, že kvalita mých obrazů začíná převyšovat nad kvantitou. Byla to opravdová výhra nad sebou samým a svými obavami. Má cesta k tomu, stát se umělkyní, tedy rozhodně nebyla rychlá.



Kdy jste se tedy začala umění věnovat naplno?


Kreslím téměř každý den již rok a půl, tedy od roku 2020.





Co se týče vaší tvorby, máte svá oblíbená témata, nebo se nebojíte vrhnout do něčeho nového?


Ráda maluji jedno téma různými technikami nebo tvořím série. Rozvíjím si tak své dovednosti, učím se ze svých chyb a sbírám zkušenosti. Je to také zajímavý způsob poznat různé druhy materiálů. Zjišťuji výhody a nevýhody použitých technik a díky tomu potom vím, která se lépe hodí na dosažení požadovaného cíle.


Rozhodně se ale také nebojím zkoušet něco nového. Tu výzvu vnímám jako příležitost k učení a někdy tímto způsobem nacházím svou cestu k umění. Je tolik námětů a možností, jakými je umělec může ztvárnit! Myslím si, že zkoušením nových věci si rozšiřujeme obzory, a to zase naopak ovlivní úroveň našich dovedností. Nikdy nezjistíte, jestli to není právě to pravé pro vás, dokud to nezkusíte.


Ráda témata měním a rychle je dokážu střídat. Nedávno jsem tvořila zejména krajiny, květiny a zvířata. Když chci vystoupit ze své komfortní zóny, zkouším kreslení lidí, náčrty měst nebo abstraktních věcí.



Když už jste se zmínila o technikách, jaké při své tvorbě používáte?


Ráda maluji různými médii a někdy je dokonce kombinuji v jednom díle. Používám prašné pastely, olejové pastely, akvarelové barvy, akrylové barvy, pastelky, kvaš a grafit. O tom, co zrovna použiji, se rozhoduji podle okolností, například podle místa, časových možností a nálady.





Ráda tedy s výtvarnými technikami experimentujete?


Ano, zkoušet nové techniky je pro mě velmi zajímavé. Je to vlastně i důvod, proč mám takové množství uměleckého materiálu. Můj byt po celý rok připomíná spíše umělecký ateliér. Pro každou techniku je tolik využití! Ve své tvorbě výtvarná média ráda kombinuji, než abych používala pouze jedno. Umožňuje mi to totiž vytvářet zajímavé efekty a napodobovat různé druhy podkladů a materiálů. Výsledné dílo potom vypadá živěji, malebněji a detaily kresby diváka upoutají.



Máte nějaký oblíbený produkt od firmy Koh-i-noor Hardtmuth?


Opravdu ráda pracuji s prašnými pastely od Koh-i-nooru. Mohu s nimi udělat přesně tolik vrstev, kolik potřebuji a snadno barvy smíchám dokonce i samotnými prsty. Nepotřebuji žádnou další výtvarnou pomůcku, abych jemně rozetřela přechody barev, nebo dokreslila jemné tahy a detaily. Většinu svých děl pastelem jsem vytvářela za použití sady 48 kusů pastelů extra soft a sady 36 kusů soft pastelů.


Také ráda používám na své grafické kresby grafitové tužky od Koh-i-nooru, jsou mé nejoblíbenější již od dětství.





Jsme rádi, že se vám s našimi produkty dobře pracuje. Kolik hodin průměrně zabere jedno takové dílo nakreslit?


To záleží na mnoha faktorech, jako například na použitém materiálu a velikosti díla, množství detailů a způsobu provedení. Také záleží na tom, zda je to pro mě něco zcela nového, nebo jsem již něco podobného dělala.


Nakreslit realistickou krajinu pastelem o velikosti formátu A3 mi zabere například kolem tří až čtyř hodin, plus další dvě nebo tři hodiny mám na přípravu, na zvolení tématu nebo objektu, na skicování, výběr barevné palety, vyfotografování hotového díla, úklid pracovní plochy a tak dále.



Pokud byste si měla vybrat jeden umělecký styl nebo směr, který by to byl?


To je záludná otázka. Ráda totiž styly měním a myslím, že to je přirozený proces v životě každého umělce. Měním se já, tudíž i mé umění. Které směry mě ale nejvíce inspirují jsou impresionismus a postimpresionismus. Právě obrazy z těchto období mě uchvátily natolik, že jsem si koupila plátno a akrylové barvy a bez jakékoli předchozí zkušenosti a strachu z neúspěchu jsem namalovala reprodukci Van Goghova díla. Tenhle obraz stále zdobí můj byt a je jedním z těch uměleckých děl, která zatím ještě nemám to srdce prodat, jelikož mě stále inspiruje a připomíná mi, že nic není nemožné. Jinými slovy, mou láskou k obrazům impresionismu a postimpresionismu začala má vlastní cesta ve světě umění.





Krásný příběh! Do jakého směru byste zařadila vaše díla?


Většinu své tvorby bych přirovnala k realismu.



Existuje nějaký obraz, který vám z nějakého důvodu utkvěl v paměti?


“Tanečnice v modrém'' Edgara Degase, tenhle obraz mám nejraději. Nedokážu říci proč - a možná to ani nechci zjišťovat - jednoduše tohle umělecké dílo miluji.



Skvělá volba! Je možné prohlédnout si vaše obrazy někde naživo?


Bohužel, jediná možnost, jak mé kresby momentálně vidět, je zajít ke mně na šálek čaje. Ale doufám, že se mi v budoucnu podaří uspořádat nějakou výstavu.





Co vás na umění baví nejvíce?


Umění je pro mne radost a svoboda být sama sebou. Malování okolních věcí a pocitů je pro mě jako umět létat, je to něco opravdu fascinujícího a inspirativního. Umění mě dělá šťastnou. To, že má díla visí u někoho doma mě inspiruje ze všeho nejvíc a je to pro mě povzbuzení k tomu, abych v tom co dělám pokračovala.


Umění je dalším komunikačním prostředkem a čím více se učíte, tím více je svět kolem vás barevnější a zářivější. Díky umění potkávám stále více úžasných lidí, se kterými hovoříme stejným jazykem prostřednictvím malby a krásy.



Máte pro nadcházející rok nějaké plány?


Vzhledem k událostem ve světě je nyní těžké něco plánovat. Přeji si ale pokračovat ve své cestě do tohoto úžasného světa umění. Chci dál denně malovat a doufám, že si moje díla najdou své publikum.





122 views
bottom of page