top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Vyzkoušejte malbu vodovkami




Mnoho z nás bere vodovky jen jako médium, se kterým se tvoří v hodinách výtvarné výchovy na základní škole. To je však velká škoda, s vodovými barvami mohou vznikat krásné práce, když víte, jak na to.


Vyzkoušejte malbu vodovkami s námi a uvidíte, že máme pravdu!





Připravte si vodovky, štětce, kelímek na vodu a papír s vysokou gramáží, ideálně například Pop Aquarell 250 g/m2, který se při styku s vodou nebude vlnit.


Pro seznámení s vodovkami vytvořte na kousku papíru vzorník barev. Vyzkoušejte míchání různých odstínů a jejich barevnou intenzitu při smíchání s vodou.



Zvolte si jakékoliv téma, v našem případě scenérie krajiny. Vytvořte kresbu tuší nebo fixem. Následně ji orámujte papírovou lepenkou, aby vám vznikl pravidelný rámeček a barva se držela pouze v tomto prostoru.




Poté je na čase vybarvit jednotlivé plochy. Barevnou intenzitu můžete regulovat ředěním pigmentu s vodou. Ideální je mít po ruce nejméně 2 štětce, jeden na velké plochy a druhý na detaily.


Barvy mezi sebou můžete i míchat, pozor ale na vytváření špinavých odstínů. Štětec pravidelně čistěte ve skleničce s vodou a sušte kouskem hadříku.





Pro vodové barvy doporučujeme techniku vrstvení, kdy začneme od větších ploch a směřujeme k přesnějším detailům. Buď můžete vrstvu nechat zaschnout a nebo malovat do mokrých částí, čímž docílíte plynulých přechodů a příjemného rozptýlení barev.




Nakonec nechte hotový obraz dobře proschnout a opatrně odstraňte lepicí pásku. Vaše výtvory s námi můžete sdílet na sociálních sítích. Moc se na vaše výsledky těšíme!



487 views
bottom of page