top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Tuše, černé i barevné


S kresbou či malbou tuší se mnoho z nás seznámilo v hodinách výtvarné výchovy na základní škole. Za pomoci této techniky totiž zvládnou vytvořit obrazy s vysokou estetickou hodnotou i děti. To však neznamená, že by tuš měla být brána jen jako médium pro mladé výtvarníky.


Jedná se o suspenzi nejčastěji černé barvy, která se podle svého složení dělí na další druhy. Jedno ale zůstává - čím kvalitnější tuš, tím sytější barva, která se po zaschnutí stane zcela nerozpustnou a stálou.





Ještě předtím, než se v 19. století naplno rozjela výroba chemicky zpracovaných barviv a rozrostla se tak barevná škála tuší, vyráběly se pouze z barviv přírodních. Na historických dokumentech se tedy můžeme setkat s odstíny tuší od hnědé, červenohnědé až po šedé a černé, které však nebyly tak stálé a mohlo dojít ke zhoršení jejich kvality či dokonce k destrukci díla.


Tato technika se dá využít hned v několika oblastech. Tuší můžeme tvořit kresby, malby, kaligrafii či ji využít v reprodukční grafice. Lze ji nanášet perem nebo štětcem podle toho, zda chcete dosáhnout lineárních či tonálních efektů.


Kromě profesionálních nástrojů určených k práci s tuší můžete využít jakýchkoli dřívek či špejlí, podobně jako tomu bylo v minulosti, když ještě žádné příslušenství neexistovalo.



Jean-Honoré Fragonard


 
  • Víte, že? Existuje několik umělců, kteří experimentují za pomoci v tuši namočených hadrů či lidských vlasů. Kaligrafie, neboli umění krasopisu, byla v českých školách vyučována do roku 1932. V některých zemích, hlavně v Japonsku, Číně a Koreji však na důležitosti nijak neztrácí a lidé zde tuto tradici drží dodnes.


 



Pro tvorbu krasopisu na té nejvyšší úrovni je vhodné využít tuší pevných, avšak pokud s kaligrafií teprve začínáte, vyzkoušejte některou z tuší uměleckých, které najdete na e-shopu Koh-i-nooru.





Další technikou, kterou si určitě oblíbíte, je perokresba. Pro naučení základních pravidel perokresby vám bude stačit násadka a redispero. Pokud jste úplný začátečník, raději si motiv předkreslete nejprve tužkou. Vyzkoušejte si také několik prvních tahů nanečisto, ať zjistíte, jak pero naklonit či jak moc na něj při kresbě tlačit.




Mikoláš Aleš



Nezapomeňte, že perokresba je technika založená na trpělivosti a píli, podobně jako kaligrafie. Častým trénováním možná dosáhnete výsledků jako geniální český umělec Mikoláš Aleš, který se této technice věnoval na té nejvyšší úrovni, podobně jako spousta dalších významných umělců.


Techniku perokresby využíval ve své tvorbě napříč uměleckými slohy a styly také Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt van Rijn, Honoré Daumier, Vincent van Gogh nebo například William Blake či Vincent Aubrey.



Franz Kline



Kresbu tuší následně můžeme takzvaně lavírovat. Jedná se o velice populární malířskou techniku, která je založena na rozmývání kresby či ředění pigmentu a následném tónování obrazu. Je však samozřejmě možné vytvořit za pomoci tuše i malbu v pravém slova smyslu, tak jak to dělal například Richard Diebenkorn nebo Franz Kline, který zaujme především milovníky abstrakce.


I v současné době se však setkáme s umělci, kteří kresbu či malbu tuší vyznávají a v jejich portfoliu se nachází několik děl vytvořených tímto výtvarným médiem. Jedním z nich je na domácí scéně například Josef Zlamal, jehož práce rozhodně stojí za zhlédnutí.


Josef Zlamal



Na Koh-i-noor e-shopu najdete tuše technické a umělecké. Technické tuše jsou vhodné hlavně pro začátečníky, kteří s tímto médiem teprve začínají. Jsou totiž určeny k hobby malování a nejsou vhodné například do technických per. Zakoupit si je můžete dokonce i v sadě a vyzkoušet tak kromě klasické černé i ty barevné. Naopak tuše umělecké jsou skvělé jak na perokresbu, tak na malbu. K dostání jsou i ve více odstínech než je tomu u předchozího typu. Zapomenout byste neměli ani na redispera či štětce.



Teď už stačí se jen pustit do práce!




597 views
bottom of page