top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Ztvárněte svůj domov pomocí pera a tuše




Najděte si v každodenním shonu chvilku pro sebe a pusťte se do tvoření! Kreslit či malovat můžete i v pohodlí domova a vystačíte si jen s obyčejnou tuší, perem a štětcem.


Pro úplné začátečníky či zkušené zvědavce, kteří se chtějí o této technice dozvědět více, jsme připravili článek, kde se dočtete o historii tuše a umělcích, kteří ji uměli mistrovsky používat. V článkem najdete i základní informace o tuši jako takové a o příslušenství s ní související.


Pak už vám nic nebude bránit v tom, abyste se do toho pustili krok za krokem s námi.




Jako první je důležité vybrat si námět, který hodláte zachytit. Může se jednat například o oblíbenou věc, zajímavý detail nebo část interiéru vašeho domova.


Připravte si tuš, redispero, násadku, kelímek s vodou a velký a malý štětec. Potřebovat budete samozřejmě také papíry a jestliže hodláte kresbu lavírovat, ideálně s gramáží 180g/m2 a vyšší.




Pokud si v začátcích nevěříte, námět si nejprve jemně předkreslete tužkou. Poté začněte za pomoci pera obtahovat načrtnutý motiv.


Nejprve doporučujeme zachytit větší předměty a postupně přejít k detailům, jako je zachycení jejich materiálu nebo vzoru. Důležité je nezapomenout, že tuš potřebuje nějaký čas na zaschnutí. Při tvorbě si tedy musíte dávat pozor, abyste si kresbu omylem nerozmazali a nechali všechny části dostatečně proschnout.





Když máte kresbu hotovou a suchou, můžete přistoupit k lavírování. Kromě klasické černé tuše můžete pracovat i s barevnými tušemi, které vdechnou vašemu obrazu veselejší atmosféru. Kromě tuší si k lavírování připravte také kelímek s vodou a štětce.





Lavírovat, tedy rozmývat tuš, můžete dvěma způsoby, a to na suchý nebo mokrý podklad. Obě varianty doporučujeme nejprve vyzkoušet na kusu nepotřebného papíru, abyste věděli, jak se tuš chová. Na ten samý zkušební papír si během lavírování také průběžně zkoušejte intenzitu barevného tónu.





Nakonec nechte vytvořený obraz opět dobře proschnout a máte hotovo! Kam jej vystavíte, to už necháme na vás.





382 views
bottom of page