top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Návod na malbu s japonskou tématikou







Klára Sýkorová se výtvarnému umění věnuje takřka celý život. Umění je pro ni koníčkem, který ji naplňuje i v dospělosti, což se také odráží na obrazech plných života a barev, které tvoří.


Inspirujte se Klářinou malbou s japonskou tématikou a pusťte se do malování akrylem krok za krokem.












Na samém začátku umístěte plátno o velikosti 50 cm x 70 cm na malířský stojan, který bude situován na místě s perfektní světelností. Dále si připravte potřebné vybavení, jako jsou štětce, špachtle, dřevěnou paletu, akrylové barvy, kelímek s vodou, suché pastely, hadřík a pro jistotu něco na převlečení.


Jako další krok zvolte předlohu, podle které budete obraz malovat. V našem případě se jedná o obrázek Japonky v bílém kimonu se vzorem s bambusovými lístky.




Širokým štětcem za pomoci světlých barev rozvrhněte kompozici obrazu a následně začněte utvářet pozadí. Po celou dobu malby nezapomínejte malovat i na boky plátna, které nevypadají hezky, když jsou čistě bílé. Nechte první vrstvu obrazu důkladně zaschnout.


Při další vrstvě malby naneste na obraz barvy za pomoci špachtle a rozetřete štětcem. Pozadí lehce ztmavte, aby ve výsledku vynikl japončin bílý úbor.



Když je i druhá vrstva zcela suchá, pusťte se do překreslování hlavního motivu. V tomto případě můžete využít moderních technologií či klasické přenosové mřížky, přesně tak, jako to dělali velcí mistři v renesanci. Ideální technikou na předkreslení jsou prašné pastely, které při nezdaru jednoduše smažete rukou nebo vlhkým hadříkem.



Motiv je předkreslený, a tak nic nebrání v tom, pustit se do samotné malby. Jako první začněte s detailnější malbou obličeje a následně i vlasů. Přesto, že Japonka na naší předloze má možná na první pohled vlasy černé barvy, černou zatím nepoužíváme. Zvolíme raději nějaký z tmavých odstínů hnědé, aby bylo možné obraz ztmavovat. Portrét také bude působit přirozeněji.



Obličej a vlasy máte načrtnuté, pusťte se do oblečení, na kterém nejprve zvýrazněte světla a stíny. Nebojte se ani v případě, že je oblečení bílé barvy, použít tmavší odstíny barev. Následně budete obrazu přidávat další vrstvy a ve výsledku budou tmavé odstíny prosvítat přes ty světlé, čímž zvýrazní celkový objem.



Vraťte se k malbě obličeje, který tentokrát zachyťte detailněji. Připravte si proto ty nejtenčí štětce. Příliš tvrdé stíny, které jste v předchozích krocích na obraz namalovali, za pomoci těchto štětců zjemněte. Pracujte s barvami, které téměř nejsou ředěné vodou, pro sytou stopu.



Tento konkrétní obraz je součástí série obrazů, proto je v pozadí vytvořen jednotící abstraktní prvek, který současně obraz také oživí. Jeho použití je však na vás.



Na konec v obraze zvýrazněte světla čistě bílou barvou a další jemné detaily, které obrazu dodají život.



Po dokončení malby celý obraz přelakujte, čímž se dílo nejen ochrání, ale také se zvýrazní barvy a celková hloubka. Využít můžete také Fixativ Creative.



Líbil se vám návod na obraz s japonským motivem? Tak nezapomeňte sledovat jeho autorku Kláru Sýkorovu na Instagramu, kde najdete mnoho krásných uměleckých děl, ale také inspirativních námětů, které stojí za vyzkoušení!




215 views
bottom of page