top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Když maluji, zlepšují se mé muzikantské schopnosti a naopak" • Cleo





Talentovanými umělci se to na našich sociálních sítích doslova hemží. Dnes vám s radostí představujeme Cleo, nadanou umělkyni a především úspěšnou muzikantku, která svou hudební tvorbu originálně propojuje s výtvarnými díly.


“Pokud maluji, zlepšují se mé muzikantské schopnosti a naopak, při trénování na nástroj se rozvíjí mé vnímání výtvarného umění,” říká Cleo, která časem začala tyto dvě aktivity propojovat.








Dobrý den Cleo! Jednoduchá otázka na začátek. Jak byste se našim čtenářům představila?


Jsem Cleo, profesionální muzikantka a umělkyně. I když mám vystudovanou hudbu, výtvarné umění s ní jde v mých očích ruku v ruce. Tuto ideu se snažím předávat dál v podobě originální hudby, přičemž na její motivy také tvořím obrazy.




Když už jsme toto téma nakousli, musíme se zeptat. Souvisí nějak vaše hudební počiny s těmi výtvarnými?


Hudební a výtvarné umění má k sobě neuvěřitelně blízko. Už jako malá jsem ráda kreslila za poslechu hudby, která mě inspirovala, ale to jak hluboce propojené tyto směry jsou jsem zjistila až při studiu na konzervatoři. Během prvních ročníků jsem kvůli časové tísni kresbu a malbu upozadila a velmi brzy jsem začala cítit, že tomu co dělám, něco chybí. Po měsících jsem měla pocit, že jsem ve slepé uličce. Nikam jsem se umělecky neposouvala, necítila jsem radost z toho co dělám a nenapadlo mě nic jiného než hudbu odložit a vzít si akvarely.


Ten pocit, který jsem v tu chvíli měla byl nepopsatelný! Najednou se začaly objevovat nové cesty, otevírat další dveře a s nimi spousta možností. Byla jsem odhodlaná si tento pocit zachovat, a i když stále byla mým primárním zaměřením hudba, jeden den v týdnu jsem ji zamkla do komůrky a věnovala se pouze výtvarnu.


Brzy jsem si začala všímat, že nejde jen o pocit úplnosti, ale že pokud maluji, zlepšují se mé muzikantské schopnosti a naopak, při trénování na nástroj se rozvíjí i mé vnímání výtvarného umění. Postupem času jsem tyto dvě aktivity začala ještě více spojovat. Ztvárňovat stejná témata, skládat hudbu podle již hotových obrazů a podle vlastní složené hudby zase malovat obrazy.





Krásný příběh. Věnovala jste se umění i v dětství?


Umění jsem se věnovala tak nějak vždy. Už jako malá jsem věděla, že se chci umění věnovat, jen jsem nevěděla, kterou cestu zvolit. Improvizaci na klavír a tanec jsem střídala s kreslením za poslechu Vivaldiho. I když mě po nástupu na základní školu rodiče vzdělávali primárně hudebně, kresba pro mne byla vnitřně úplně stejně důležitá, což se projevilo v hromadě poznámek za kreslení během vyučování.



Neskutečné, jste doopravdy všestranně nadaná. Dokázala byste svoji uměleckou tvorbu popsat třemi slovy?


Fantazijní, náladová, plná barev.



Píšete písně, zpíváte, hrajete na housle a k tomu všemu ještě malujete. Jak všechny tyto aktivity zvládáte časově skloubit?


Občas je to náročné a je potřeba si určit priority a vytvořit harmonogram. Nevýhodou hudby je to, že pokud máte sousedy, nemůžete hrát dvacet čtyři hodin denně, a to mi v organizaci činností zásadně pomáhá. Takže maluji zásadně po večerech.





Život umělce často není jednoduchý. Jaké jsou hlavní motivy vašich obrazů a kde hledáte inspiraci?


Inspirace je úplně všude, v přírodě, počasí, ve zvucích a náladě... Řekla bych, že právě nálada je to nejdůležitější, na čem obrazy stavím. Když přijde správný pocit, je jednoduché jej spojit s fantazií a potom například s barvami. Zřejmě díky těmto niterným námětům je často hlavním motivem obrazu ženská postava a to, co je kolem, je znázornění myšlenek a pocitů, které přirozeně vidět nejsou.



Máte nějaké oblíbené umělce ze současné české výtvarné scény?


To je hodně těžká otázka, protože dnes, v době sociálních sítí, na šikovné umělce narážím každý den. Nejradši objevuji právě ty ne příliš známé. Již nějakou dobu například na Instagramu sleduji tvorbu slečny @ailika_artist, která se zabývá především realistickou kresbou zvířat a naprosto mě tím okouzlila. Také musím samozřejmě zmínit dnes již poměrně široce známou a velmi talentovanou umělkyni, mou bývalou spolužačku, se kterou sdílíme své malířské začátky, Ellienku.





Zajímavé tipy. Kdybyste se mohla setkat s jakýmkoli výtvarným umělcem, který kdy existoval, kdo by to byl a proč?


Jednoznačně Walt Disney. I když se v tomto směru jednalo spíš o animace, jeho tvorba mě inspirovala již od malička. Pamatuji, jak jsem překreslovala obrázky z knížek například o Bambim a hledala videa z tvorby filmu Sněhurka a sedm trpaslíků.


To, co dokázal vdechnout kresleným postavám a jejich příběhům, je neskutečné a z představy být u překreslování každého snímku jeho prvních pohádek, mi mravenčí prsty. Zatímco v pubertě měly mé spolužačky v pokoji plakáty upířích idolů, já měla pana Disneyho.



To jen potvrzuje vaši lásku k výtvarnému umění. Jaké produkty od Koh-i-nooru používáte nejčastěji?


V současné době nejvíce používám vodové barvy Briliant. Vyzkoušela jsem spoustu jiných variant, ale vždy se k nim opět vrátím. Občas je doplním kresbou pastelkami Mondeluz a Polycolor.





Vodové barvy a pastelky jsou nestárnoucí klasika. Existují nějaké produkty od Koh-i-nooru, které byste čtenářům doporučila?


Pokud bych měla doporučit jen jednu věc, tak pastelky Mondeluz. Když jsem s nimi před roky začala, otevřely mi spoustu nových možností. Pokud cestuji, tak je to jasná volba, protože mám vše krásně pohromadě. Fungují nádherně jako samotné pastelky i jako akvarel. Zároveň myslím, že pokud chce někdo začít s uměleckými pastelkami, jsou skvělou a cenově dostupnou variantou.



To moc rádi slyšíme! Je nějaká výtvarná technika, kterou jste zatím nevyzkoušela, ale chystáte se na ni?


Již dlouho mě neskutečně láká olejomalba, ale stále jsem se neodhodlala. Je to dost vzdálené všemu co dělám, takže až se odhodlám budu začínat úplně od nuly (smích).





S vaším nadáním a zkušenostmi to jistě zvládnete. Organizovala jste někdy nějakou svou vlastní výstavu?


Výstavu jsem měla pouze jednou, a to ještě při studiích na konzervatoři. Vedení školy pořádalo v předsálí konzervatoře výstavy pravidelně, jelikož kresba a malba byla blízká nejen mě, ale i dalším muzikantům.


Pokud vše vyjde, tak do roka by mohlo vyjít něco většího na čem pracuji, ale zatím nemohu více prozradit. Snad už se něco brzy vyrýsuje a budu se o to moct podělit i na sociálních sítích.



V tom případě se máme na co těšit. Kam vaše obrazy po dokončení putují?


Většina obrazů putuje na můj eshop cleo-music.eu a následně k novým majitelům. Vždy například s vydáním hudebního EP a speed arty mají posluchači možnost zakoupit si originál obrazy z videa. V podstatě můžou svou oblíbenou píseň uchopit a pověsit si ji doma.

179 views
bottom of page