top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Pastelem kreslím něco málo přes rok" • Andrea Scattolini




Andrea Scattolini se kresbě věnuje pouze krátký čas, ale pod jeho rukama vznikají doslova mistrovská díla!


Přečtěte si rozhovor s italským umělcem, který podlehl kouzlu renesance a zkušenosti v oblasti umění sbírá od těch nejlepších z nejlepších, od samotných italských renesančních mistrů!






Krásný den, Andreo. Na začátek by nás zajímalo, zda byste se čtenářům představil spíše jako kreslíř nebo jako fotograf?


Dobrý den! Přemýšlím o sobě jako o obojím. Začal jsem s fotografií a následně, je to něco málo přes rok, jsem se pustil do kreslení pastely. Rád si představuji, že mám dvě duše, klasickou a moderní, prostřednictvím kterých se mohu sebevyjádřit.



Zajímavá myšlenka. Jak jste se k umění dostal? Bylo to skrze fotografii nebo přes tradiční výtvarné techniky?


Zpočátku přes fotografii, která mi umožnila určitým způsobem vidět a reprezentovat realitu.





Absolvoval jste nějaké odborné výtvarné vzdělání nebo jste se všechno naučil sám?


Vše jsem se naučil, a stále ještě učím, sám. S kreslením jsem začal, když byl v Itálii roku 2020 podruhé lockdown kvůli covidu. Byla zima a po pracovní směně v nemocnici, nebo dlouhých hodinách zavřený doma, jsem měl nutkavou potřebu začít něco tvořit. Možná to pro mne byl také způsob, jak uniknout tíživé situaci.



To je neuvěřitelné, že se kresbě věnujete pouze dva roky, vaše obrazy jsou naprosto dokonalé! Proč jste se zaměřil zrovna na renesanci?


Miluji figurativní umění. Vím, že to úplně neodpovídá trendu moderního a současného umění, pro mne je ale figurativní zobrazení vážně fascinující. Renesanční umění má v sobě neuvěřitelnou sílu, nacházíme v něm dokonalou rovnováhu mezi klasikou a modernem. Například Tizianova pozdější díla působí téměř impresionisticky.





V tom máte pravdu, tvorba hned několika renesančních umělců vygradovala v expresivně laděná díla. Máte nějaké oblíbené období renesance, oblíbeného malíře nebo tento sloh obdivujete jako celek?


Mám rád celé renesanční období a kromě nejznámějších velkých mistrů, jako jsou Botticelli, Raffaello, Michelangelo a Leonardo, mám také rád dokonalost Andrea del Sarta, barvy Pontorma, “kinematografické” umění Tintoretta, portréty Bronzina… a mnoho dalších kreslířů a malířů.







O renesanci máte opravdu přehled. Náměty obrazů vybíráte sám nebo tvoříte konkrétní díla i na zakázku?


Většinou je vybírám sám, někdy ale vyslyším i osobní návrhy. Zároveň se snažím vytvořit něco zcela originálního, jako pastelové dílo „Deposizione di Leopoli“, inspirované krutou válkou na Ukrajině.



Na jaká mistrovská díla se teprve chystáte?


Nyní pracuji na portrétu od Bronzina a některých tvařích z Caravaggiových obrazů.








Proč jste si k vytváření reprodukcí vybral jako médium pastel a ne olejomalbu?


Ten důvod byl jednoduchý: pastely se dají použít prakticky okamžitě, na rozdíl od olejomalby. Je to jako kdyby barva vycházela přímo z mých prstů. Můžete použít několik vrstev a také vytvořit techniku “sfumato”. Také musím říci, že pastely jsou opravdu všestranné a mohou být použity různými způsoby. Mimo to, mají krásné barvy.





Když jsme u výtvarných technik, máte nějaké oblíbené produkty od Koh-i-nooru, na které nedáte dopustit?


Samozřejmě. První produkty, které jsem použil, byly pastely Toison d’Or, pastelová tužka Gioconda a skicovací/kreslící sada. Používám je stále a moc rád.



To moc rádi slyšíme! Jaký obraz vás prozatím stál největší úsilí?


“Bitva u San Romana”, Paolo Uccello. Je plný tolika detailů. Stejně tak Caravaggiova drapérie v San Matteo e l’angelo.





Jak dlouho v průměru trvá tvorba jednoho obrazu? Jsou to hodiny, dny nebo dokonce měsíce?


To záleží na velikosti a detailech daného předmětu. Průměrně mi to zabere 2 týdny až měsíc, 2 až 4 hodiny denně, ale ne každý den.



Krom malířských skvostů najdeme v období renesance také spoustu významných sochařských děl. Nechystáte se náhodou i na tvorbu soch?


Je to součástí mých projektů, i když prozatím je to jen myšlenka.





Organizoval jste již nějakou výstavu svých kreseb nebo ji teprve plánujete?


To bych moc rád. Nedávno jsem vstoupil do krásného uměleckého sdružení La Macia de Color ve Veroně, které pořádá výstavy a doufám, že dříve či později budu jejich součástí.



Skvělé, držíme palce! Je možné vaše práce někde vidět naživo či zakoupit?


Prozatím můžete mé práce vidět pouze u mne doma. Kromě uměleckého díla vystaveného v galerii výše zmíněného sdružení a dalšího v čekárně nemocnice, kde pracuji. Pokud chcete nějaká má díla zakoupit, neváhejte mě kontaktovat na Instagramu.

126 views
bottom of page