top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Botanické kreslení je tak trochu věda" • Anna Uhlířová




Představujeme vám českou umělkyni Annu Uhlířovou, která již pátým rokem žije v Anglii, kam se vydala za prací. K výtvarnu měla blízko odjakživa, přesto byla po dlouhou dobu samoukem. Vše se ale změnilo díky jedné botanické výstavě v Londýně.





„Jednoho dne jsem v obchodě náhodou otevřela časopis, kde byla upoutávka na výstavu botanického umění s názvem Plantae,“ popisuje Anna. „Od první chvíle jsem byla absolutně nadšená. Výstavu jsem prošla několikrát dokola, ale přesto jsem stále u některých obrazů nechápala, jak ti umělci mohli rostliny tak dokonale zachytit. Jak se mohli tak dlouho piplat s kaktusem, kapradím, nebo uschlým listem?“ vzpomíná Anna.





Obrazy rostlin Annu zaujaly natolik, že se rozhodla pro studium botanického umění v The Society Of Botanical Artists, kam se zapsala přímo v místě již zmíněné výstavy. „Líbilo se mi, že botanické kreslení je tak trochu věda, že to má edukační hodnotu, že ze mě bude v podstatě malíř s lupou,“ popisuje své nadšení.




Při výběru techniky, kterou bude v rámci studia používat, se rozhodovala mezi kresbou tužkou a pastelkami, či malbou akvarelem, který má v Anglii dlouholetou tradici. Nakonec se však rozhodla pro tužky a pastelky a začala se svým studiem kresby rostlin, kterému takřka okamžitě propadla.



Každá z propracovaných kreseb jí trvá minimálně padesát hodin, ale častěji mnohem více. Vše ale začíná u výběru samotné rostliny. „Tento krok je velice důležitý, přece jen s tou konkrétní rostlinou strávím třeba dva měsíce. Budu se na ni hodiny dívat, zkoumat její charakteristické znaky a budu se snažit je přenést na papír,“ upřesňuje. „Vybranou květinu, houbu, ovoce nebo zeleninu bychom si měli představit tak, jak obvykle roste, jak vypadá třeba v raném růstu, jak s poupaty, jak s květy, semeny, nebo co se s ní stane, když uschne,“ pokračuje Anna. Jedině tímto precizním a zdlouhavým postupem lze podle ní dosáhnout kvalitní kresby.





„Mezi mé nejoblíbenější nástroje momentálně patří grafitové tužky, pastelky, blendery a neobejdu se ani bez ořezávátka. Mým největším favoritem je ale guma v tužce. Ta je pro mě naprosto nepostradatelná, jelikož s ní vytvářím mnoho efektů, jako jsou například odlesky na ovoci a listech. Dají se s ní také velice dobře a jemně promíchat barvy nebo zcela odebrat v případě, že chci změnit tón,“ zmiňuje Anna své oblíbené produkty od Koh-i-nooru.





Za úspěšné absolvování studia získala Anna po dvou a půl letech titul SBA a členství v The Society Botanical Artist. Její obrazy jsou k vidění nejen v Anglii, ale i v Austrálii nebo Jižní Americe. V České republice si však na kresby od této nadané domácí umělkyně budeme muset ještě počkat.


„Současná situace mi trochu překazila plány na výstavy v České republice, kterými jsem chtěla oslavit můj úspěšný konec studia kresby,“ dodává Anna.






My upřímně doufáme, že se vše vydaří a že co nejdříve budeme moci zhlédnout výstavu kreseb Anny Uhlířové na vlastní oči! Prozatím můžete její práci sledovat online na Instagramu nebo Facebooku.



561 views
bottom of page