top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Když to organické pohltí vše geometrické • Zsófi Barabás





Jsme nesmírně rádi, že na našem blogu můžeme sdílet práci maďarské umělkyně Zsófi Barabás, která svá díla vystavuje po celém světě, je držitelkou několika významných uměleckých ocenění a také miluje produkty KOH-I-NOOR.






Zsófi je nadanou vystudovanou umělkyní, která své vzdělání a zkušenosti získala ve významných uměleckých vzdělávacích institucích a účastnila se stáží ve Velké Británii či Japonsku. Právě pobyt v Tokiu v roce 2009 se stal jedním ze zlomových milníků v její tvorbě, jelikož do svého portfolia kromě kresby a malby přidala také trojrozměrné objekty.





Druhým zlomovým bodem v její tvorbě byl pracovní pobyt ve Frankfurtu. Industriální podoba města ji totiž zaujala natolik, že začala ve své tvorbě mísit organické prvky s architektonickými. „Budovy a architektonické prvky se dostaly do mých organických kompozic. Od té doby se snažím vytvářet zajímavé napětí mezi těmito dvěma typy vizuální kultury, které se navzájem neodpuzují, ale ani nevytvářejí jednotný celek. Řekla bych, že spolu spíše spolupracují,“ upřesňuje. „Velká část prostředí, ve kterém žijeme je tvořena geometrickými prvky, ale lidé jsou organičtí. Moje otázka tedy zní: co se stane, když to organické pohltí vše geometrické?“




Z počátku své kariéry Zsófi tvořila díla inspirující se histologickými ilustracemi, mikroskopickými diapozitivy, pohledy z ptačí perspektivy, leteckými snímky či intimitou. Dnes však Zsófi popisuje koncept své tvorby takto: „Inspiraci čerpám z měst a krajiny zemí, které navštěvuji. Cestování je zdrojem inovací a nových perspektiv v mé práci.“



A jaké jsou Zsófiiny oblíbené produkty od KOH-I-NOOR? Určitě nedá dopustit na grafitové tužky 1900 a mechanickou tužku Versatil. Dále také pracuje s olejovými barvami a olejovými pastely.



Objevte tvorbu multitalentované maďarské umělkyně, jejíž tvorba se nedávno dostala i na stránky světoznámého módního časopisu ELLE. Její výtvarné počiny můžete sledovat na sociálních sítích, či shlédněte krátké video o Zsófi níže.




96 views
bottom of page