top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Věděli jste o akvarelu, že...?






Akvarel je již nějakou dobu považován za jednu z nejatraktivnějších technik malby, a přesto k němu s respektem přistupují i ti nejzkušenější umělci.








S tvorbou transparentních maleb se většina z nás setkala již v dětském věku a možná tato technika zaujala i vás. Pravděpodobně se však nejednalo o malbu akvarelem, ale o tvoření za pomoci vodových barev či anilinek, které se považují za jednodušší a levnější variantu akvarelu.



Pojmenování této techniky vzniklo na základě složení barev. Primární složkou speciální emulze je totiž voda, ve které je obsažen mimo jiné také kvalitní pigment, med či arabská guma. K dostání jsou dnes v několika podobách, a to jako suché nebo mokré barvy v přihrádkách, polotekuté barvy v tubičkách či tekuté barvy v lahvičkách.






Víte, že:

  • Kořeny této techniky sahají až do doby paleolitické Evropy, respektive období jeskynních maleb.

  • Zmínky o využívání barev na bázi vody máme také ze starověkého Egypta, kdy Egypťané tyto barvy používali k psaní a malování na papyrus, nebo dokonce ke zdobení hrobek a veřejných prostor.

  • Podobnou tradici akvarelu má i Čína, kde byla tato technika využívána například k malbě na hedvábí.

  • Prvním velkým známým umělcem, který akvarel používal pro tvorbu svých mistrovských děl byl Albrecht Dürer.


Albrecht Dürer


  • Největší rozkvět akvarelu nastal ve století osmnáctém, kdy ho angličtí krajináři, jmenovitě například Joseph Mallord William Turner nebo Richard Parkes Bonington, povýšili na plnohodnotné médium a seznámili s ním zbytek světa.


Joseph Mallord William Turner


Richard Parkes Bonington


  • Na domácí půdě je v poslední době asi nejvýraznější umělkyní využívající techniku akvarelu Léna Brauner.




Zaujala vás tvorba s tímto médiem? V příštích týdnech vám v druhém dílu článku pomůžeme s výběrem vhodného typu akvarelu, papíru, i štětce. Probereme společně barevnou intenzitu a další nezbytnosti, které vám ve vaší tvorbě pomůžou.



447 views
bottom of page