top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Zamilujte si malbu akrylovými barvami



Akrylové barvy jsou poměrně mladým výtvarným médiem. Přesto se za krátkou dobu staly jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších technik v hodinách malby, ale i ve velkém umění.


Malba akrylem zaujala kreativní publikum hlavně díky skvělým vlastnostem barev, snadné realizaci a efektnímu výsledku.





Akrylové barvy, založené na bázi polyakrylové pryskyřice, jsou v čerstvém stavu vodou ředitelné. Po jejich zaschnutí se však stávají stálými a vodě odolávají. Vytvoří se na nich pružný nekřehnoucí film odolný vůči stárnutí a vnějším vlivům.



Věděli jste, že...

  • Akrylové barvy jsou mladým výtvarným médiem, které se využívá teprve od 2. poloviny 20. století.

  • Specifickými vlastnostmi všech akrylových barev KOH-I-NOOR HARDTMUTH jsou vysoký obsah pigmentu, barevná světlostálost a odolnost vůči stárnutí.

  • Mezi výhody těchto barev patří vzájemná mísitelnost a krátká doba zasychání.

  • KOH-I-NOOR HARDTMUTH nabízí 32 různých odstínů akrylových barev té nejvyšší kvality.




Velkou výhodu má tato technika také v možnosti použití na nejrůznější podklady. Malovat s ní můžete nejen na kartonový papír, ale také na dřevo, sololit, nebo na některé z pláten z naší nabídky.



Je ale důležité si podklad důkladně připravit. Zapomenout byste neměli na takzvané našepsování, čímž zamezíte přílišnému vpíjení se barvy do podkladu a změně vlastností barev.

Vybírat můžete ze šepsu olejového, akrylového a také latexového. Pokud se hodláte pustit do více plastického díla, můžete využít strukturální akrylovou pastu, která po zaschnutí vytváří hladký, matný a voděodolný povrch. Po vytvoření ideálního podkladu vám už nic nebrání v tom pustit se do práce.





Jelikož se vývoj akrylových barev posouvá neustále dopředu, můžete dnes v našem sortimentu nalézt kromě 32 různých odstínů také barvy se specifickými vlastnostmi, které vám pomohou udělat i z jednoduché malby mistrovský kousek. Zaujmout by vás mohla například barva stříbrná, zlatá, bronzová, nebo měděná.







Všechny barvy také můžete vylepšit perleťovým médiem, které do nich jednoduše přimícháte přímo na paletě. Jako obvykle máme k dispozici předpřipravené sady akrylových barev, či jednotlivé tuby o obsahu 40 ml či 500 ml.





Kromě barev se také zaměřte na výběr správného štětce a palety. K malbě akrylovými barvami bychom vám doporučili oblíbené štětce Bristle s přírodním hrubým vlasem. Tvar a velikost pak záleží převážně na rozměrech podkladu a množství barvy, kterou na obraz hodláte nanést. Pro malbu větších ploch a pastózní nánosy se více hodí štětce ploché a pro řidší barvy a naopak menší motivy můžete zvolit ty kulaté. Co se týče palety, volit můžete mezi velkou a malou dřevěnou.




Tak co? Pustíte se do práce? Inspiraci můžete hledat také na sociálních sítích, kde najdete například profil chorvatské umělkyně Jasminy Krajačić nebo abstraktního malíře Alexe Kuznetsova pocházejícího z Běloruska.


Alex Kuznetsov



Sledovat můžete například i uměleckou cestu mladé začínající malířky Elišky Marie Kozlíkové, která s akrylovými barvami tvoří surrealistické obrazy. Pokud rádi experimentujete, doporučujeme navštívit YouTube kanál Mii Paintings.



Eliška Marie Kozlíková




544 views
bottom of page