top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Jednoduchá kresba zátiší, ideální pro deštivé odpoledne



Jednoduchou studijní kresbu zátiší si můžete vyzkoušet i v pohodlí domova. Tvarově i barevně zajímavé zátiší sestavíte například z ovoce či zeleniny, kterou máte zrovna po ruce. My si pro tentokrát vybrali klasické kuchyňské cibule a jako techniku k jejich zachycení jsme zvolili oblíbené tvrdé pastely.


Tvrdé pastely se od těch měkkých liší svým složením, respektive poměrem pigmentu a pojiva. V těch tvrdých je obsaženo více pojiva a méně pigmentu oproti práškovému typu, to ale vůbec není na škodu.





Tyto pastely se méně lámou a je možné je seříznout do špičky, což přijde vhod hlavně u kresby linií a různých detailů. Podobně jako u pastelů práškového typu lze jednotlivé barvy navzájem velice dobře míchat.


Na našem e-shopu najdete několik sad s různým počtem tvrdých pastelů. Pokud si však hodláte vytvořit svou vlastní barevnou paletu nebo vám nějaký z pastelů dojde, je možné je zakoupit i samostatně.





Připravte si zátiší. Dbejte na kompozici, barevnost zátiší jako celku

a také si všímejte světla a stínů.


Potřebovat budete také vhodný papír pro tvorbu s pastely. Pro úplné začátečníky a jejich první skici tvrdým pastelem postačí skicák Pop Sketch. Pokud jste však již zkušenějším kreslířem a hledáte ideální podklad pro tuto techniku, zaujmout by vás mohl skicák Pop Pastel, který má vyšší gramáž a jemnou strukturu.


Dále si připravte tvrdé pastely. V našem případě jsme použili sadu čtyřiceti osmi kusů. Teď už vám nic nebrání pustit se do práce!





Jako první skicovitě načrtněte celou kompozici, abyste předešli tomu, že se vám zátiší nevejde na formát papíru. Následně zachyťte světla a stíny. V našem případě jsme začali míchat odstíny žluté a hnědé, abychom docílili plastického efektu.





Důležité je začít s co nejsvětlejšími barvami a mít stále prostor pro další ztmavení. Kresbu tvrdými pastely je totiž celkem problematické opravovat či gumovat.





Kromě žlutých, okrových a hnědých tónů se v zátiší odrážely i barvy z jiných předmětů, proto jsme občas sáhli i po pastelech z trochu jiné škály. Použili jsme například modrou, zelenou či červenou.


Barev se zkrátka vůbec nemusíte bát.





Nakonec zvýrazněte nejtmavší místa zátiší tmavě hnědou, modrou a černou barvou. Naopak odrazy světla můžete zvýraznit bílou či světle modrou a žlutou.





Výsledný obraz doporučujeme zafixovat fixativem. Ať se dílo povede!




578 views
bottom of page