top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Vyrobte si vlastní dárkové tašky





Také se vám občas stane, že doma nemáte nic, do čeho by se dal zabalit dárek pro vaše blízké? V tom případě vám jistě přijde vhod následující jednoduchý návod na výrobu dárkové papírové tašky. Vsadíme se, že potom, co si tento jednoduchý postup osvojíte, už nebudete chtít kupovat jiné. Tak pojďme na to!


Potřebovat budete samozřejmě papír. Ideálním druhem papíru je takzvaný balicí, který pod tímto názvem seženete v každém větším papírnictví. Na výrobu papírových tašek je vhodný zejména díky nižší gramáži a s tím spojené snadné manipulaci při skládání. Tašku však samozřejmě lze vyrobit i ze čtvrtky, kdy naopak, díky vyšší gramáži papíru, kterou čtvrtky mají, bude taška pevnější a odolnější. Výběr papíru tedy necháme na vás!







Dále si připravte tyčinkové lepidlo, kousek stuhy a popřípadě, že papír není obdélníkového tvaru, tak i nůžky a grafitovou tužku. Kromě výroby samotného tvaru tašky budete samozřejmě realizovat i její design, proto si zvolte i techniku, kterou papír hned na začátek zkrášlíte.




My se rozhodli pro abstraktní malbu metalickými tušemi, kterou jsme vytvořili za pomoci pipet. Kromě toho jsme také využili štětce a kelímek s vodou.



Jako první se pusťte do vizuální podoby dárkové tašky. Na připravený papír naneste štětcem trochu vody. Povrch nenamáčejte celý, jen některá místa, aby design působil trošku ledabyle.



Dokud je papír stále vlhký, naberte do pipety menší množství metalické tuše a následně ji přeneste do mokrých skvrn, kde se krásně rozpije.



Kromě rozpitých skvrn můžete za pomoci pipety vytvořit i různé cákance, skvrny rozfoukat a podobně. Takto pokračujte dokud nebudete zcela spokojeni.



Následně tuš nechte důkladně zaschnout.



Po zaschnutí se konečně můžete pustit do skládání samotné tašky. Nejprve si naznačte střed obdélníkového papíru, do kterého následně přehněte obě strany papíru.



Vrchní stranu přeložte o něco více, abyste ji později mohli v daném místě slepit se stranou spodní.



Papír rozložte do původního stavu a v jeho spodní části vytvořte překlad od velikosti cca 2 - 3 cm.



V tento moment, kdy máte papír po celé délce v jeho spodní straně přehnutý o 2 centimetry, se vraťte zpátky k překladům stran a tyčinkovým lepidlem slepte obě poloviny k sobě.



Slepené části dobře uhlaďte a na chvilku papír zatižte, aby byl spoj co nejpevnější.



Když lepidlo zaschne, na delších stranách vzniklého tvaru vytvořte opět překlad o velikosti cca 3 centimetry. Papír v tomto bodě přeložte na obě strany, aby uprostřed každého překladu vznikl roh, který následně přehnete dovnitř tašky.



Díky tomu vám po obou stranách vznikly boky papírové tašky.



Následně se pusťte do vytvoření dna. Vezměte poslední neupravenou část prozatimního tvaru a přeložte ji cca o 5 cm na každou stranu.



Potom, co vrátíte právě upravovanou část do původního stavu, přeložte růžky směrem dovnitř a opět vraťte zpět.



V tento moment máte všechny překlady naznačené a je na čase dno složit a následně také slepit. Jako první dovnitř promáčkněte boky.



Na složené boky přeložte dvě zbylé strany a slepte je k sobě. Spoje opět na chvilku zatižte.



Když máte tašku složenou a slepenou, vezměte děrovačku a vytvořte dírky na provléknutí stuhy.



Ze stuhy ustřihněte dva stejně dlouhé kusy, provlékněte je dírkami a na konci vytvořte větší uzlíky, aby ucha pevně držela. A taška je na světě!




445 views
bottom of page