top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Každý umělec by měl umět experimentovat" • David Žídek







S uměleckou tvorbou začal teprve nedávno, ale zřejmě našel koníček na celý život. David Žídek se ve své abstraktní tvorbě, plné experimentů a barev, věnuje zejména technice zvané pouring. Více se o Davidovi a o pouringu dozvíte v následujícím rozhovoru.









Ahoj Davide! Na začátek by nás zajímalo, jak dlouho se vlastně věnuješ umělecké tvorbě?


Umělecký tvorbě se věnuji od ledna 2020.



Takže jsi v podstatě takovým uměleckým začátečníkem. Jsi talent od přírody nebo jsi prošel i nějakou odbornou uměleckou přípravou?


Do kolébky mi sudičky bohužel žádný umělecký talent nenadělily. Nad průpravami jsem vlastně nikdy ani neuvažoval. Jednou mi kamarádka řekla, jestli to nechci vyzkoušet a mně se to zalíbilo. Od té doby jsem se začal sám zdokonalovat a postupem času i sklízet ovoce.



Zajímavý začátek. Byl bys schopný stručně popsat svou uměleckou tvorbu?


Věnuji se zejména tvorbě obrazů za pomoci techniky pouring. Je to technika, kdy se barvy lijí přímo na plátno a následně se upravují. Občas vytvářím i klasické malby.

Věnuješ se jen abstraktní malbě?


Konkrétní obrazy maluji jen zřídka, a to hlavně kvůli mé indispozici úchopu štětce. Proto právě technika pouring, kdy využívám různých metod lití. V této technice se dá pořád zdokonalovat a nacházet nové možnosti. Teoreticky se tedy věnuji jedné oblasti, ale využívám mnoho různých metod a úprav.





Jsi typ umělce, který rád experimentuje nebo ten, který sází na jistotu?


Já osobně experimentuji pořád a naplňuje mě to! Každý umělec by měl umět experimentovat. V tom je podle mě ta krása umění. Jde to vidět i na mých obrazech. Každý z nich je unikát, a to jak barevným složením, tak způsobem výroby.

S tvým názorem naprosto souhlasíme! Jaký preferuješ podklad pro své malby?


Podklad u mých obrazů nemá vliv na výsledek, protože se celý obraz na konec zalije barvou. Důležité je správně zvolit kombinaci, množství a hustotu barvy.




Co se týče produktů od Koh-i-nooru, máš nějaké své favority, které bys doporučil ostatním?


Pro tvorbu mých obrazů používám akrylové barvy od Koh-i-noor Hardtmuth. Jsou velmi syté a jejich hustota je vhodná pro míchání směsí. Ideální pro techniku pouring!



To nás velice těší. Zkoušel jsi někdy vytvořit i rozměrnější dílo nebo dokonce zabrousit do tvorby trojrozměrných objektů?


Pokud se můžeme bavit o trojrozměrném zobrazení v mých dílech, tak každý, kdo se na obrazy podívá, v nich může vidět něco jiného. Jednotlivé barvy vytvářejí prostorový efekt, a tím pádem i prostor pro fantazii každého člověka. 3D prostor se mi podařilo vytvořit za pomoci na zakázku vytvořených pláten s hloubkou boku 10 cm. Po odlití se tedy obraz projeví i na bocích plátna a dílo získává nový prostor a úhel pohledu.





Skvělý nápad! Co pro tebe osobně umělecká tvorba znamená? Co ti přináší?


V mých dílech se odráží má nálada, pocity a psychické rozložení, proto mi tvorba mých obrazu často přináší údiv, nadšení a vnitřní klid.



Věnuješ se umělecké tvorbě pravidelně nebo čekáš na nějaký impulz?


Nucená tvorba umění podle mě není dobrá, proto čekám na kreativní impulz nebo múzu, která mě osloví a dodá inspiraci.





Když už mluvíme o inspiraci, kde ji nejčastěji získáváš?


Inspiraci hledám všude. Vždyť celý svět je jedno velké plátno a září všemi různými barvami.



Kdybys měl zmínit jednoho umělce, jehož tvorba je pro tebe inspirací, kdo by to byl a proč?


Za mě je to umělkyně s uměleckým jménem Molly's Artistry. Fascinují mě její metody tvorby obrazů a kombinace použitých barev.





Čeho bys rád v uměleckém světě dosáhnul?


Každý umělec by se chtěl proslavit a získat jméno ve světě umění a i já doufám, že toho někdy v budoucnu docílím. Mým největším snem je vlastnit galerii, kde by se má díla vystavovala, a také bych nabízel prostory pro nadějné mladé umělce, aby mohli realizovat své sny.


Krásné, děkujeme Davide za rozhovor a budeme držet palce!



181 views
bottom of page