top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Uměleckým vzorům se snažím vyhýbat" • Eliška Kulíková





Vstupte s námi do kouzelného světa Elišky Kulíkové, který je plný pohádkových bytostí a krás přírody.


Tato talentovaná malířka z Prahy se nebojí žádné techniky, dokonce ani digitální malby. Primárně však k realizaci svých obrazů využívá barvy olejové. Do Eliščiných obrazů se jednoduše zamilujete, stejně jako celá naše redakce!







Jak Váš umělecký příběh začal? Kreslila jste již od dětství?


Ano, kreslím od útlého dětství, chodila jsem jako malá do ZUŠ a nedělala jsem prakticky nic jiného. Zatímco se moji vrstevníci chodili bavit, já seděla doma a kreslila. Postupem času se z hobby stala nedílná součást mého života.


S uměním to tedy byla láska na první pohled. Vzpomenete si na moment, kdy jste se rozhodla, že se mu chcete věnovat naplno?


Nevzpomínám si přímo na moment, kdy jsem se rozhodla, že chci být malířka, ale tak nějak jsem to věděla už od malička. Pamatuji si ale, jak jsem asi v šesté třídě už měla vybranou střední uměleckou školu a od té chvíle bylo prakticky rozhodnuto jakým směrem se budu ubírat. Nikdy jsem potom nepochybovala o tom, že by to bylo jinak a vždycky jsem věděla, co chci v životě dělat.


Absolvovala jste nějaké odborné umělecké vzdělání?


Chodila jsem na střední uměleckou školu, konkrétně na malbu. Navštěvovala jsem taky mnoho kurzů kreslení, sochařiny a podobně. Vždycky mě ale mnohem víc bavila spíš praxe než teorie.




To naprosto chápeme. Kdo Vás ve Vaší kariéře umělce nejvíce podporuje?


Určitě bych řekla, že moje blízké okolí, partner a rodiče. Bez mého otce, který mě vždycky ve všem podporoval, bych v ZUŠce možná jako dítě nevydržela. A samozřejmě nesmím zapomenout na mé sledující a fanoušky, kteří mě velmi motivují a bez kterých bych nebyla kde jsem.


Parádní zázemí pro vlastní tvorbu! Jaké jsou Vaše oblíbené umělecké techniky?


Olejomalba je moje velká láska. Je mnoho způsobů jak s touto technikou pracovat a baví mě na ní struktura barev. V práci s olejem vnímám určitou poetičnost. Barvy se dají dokonale propojovat a olej mi dovoluje takový způsob práce, který by s jinou technikou nefungoval. Obrazy totiž maluji velice dlouho, někdy i několik měsíců a ráda si hraju s detaily. Jelikož oleje tuhnou velmi pomalu, mám možnost dlouho zasahovat do jednoho místa a to by například s akrylem nešlo.


Učím se také pracovat s digitální malbou, u té pro změnu oceňuji její nenáročnou přípravu. Když nemám někdy chuť na přípravu a následný úklid, většinou beru do ruky tablet.


Mou primární technikou je sice olejomalba, tradiční techniky mám velmi ráda a novým technologiím jsem se dlouho vyhýbala. Už jsem ale pochopila, že také mají svá velká plus a našla jsem zalíbení i v digitální malbě.





Ať už zvolíte jakoukoliv techniku, výsledky jsou pokaždé obdivuhodné. Máte svého oblíbeného umělce, nebo dokonce umělecký vzor?


Uměleckým vzorům se snažím vyhýbat. Mohly by ovlivnit mou práci více, než bych chtěla a mé obrazy by nebyly autentické. Mám ale spoustu oblíbených umělců ať už z historie či současnosti. Patří mezi ně například Egon Schiele, Alfons Mucha či Jiří Trnka a z těch současných je to například Shana Van Maurik, Ruth Speer, Satine Zillah či Katastrofé.


Zajímavý výběr. Kdybyste si měla vybrat jeden jediný obraz od jakéhokoli umělce, který by to byl?


Obávám se, že na tuto otázku odpovědět neumím. Mám spoustu oblíbených obrazů, ale pouze jeden z nich říct určitě nedokážu.





To vůbec nevadí. Vraťme se zpátky k Vám. Kolik času v průběhu týdne věnujete tvorbě?


To je různé, někdy je potřeba více řešit například administrativu, e-maily, či objednávky na e-shopu a někdy je více času na samotnou tvorbu. Snažím se ale tvořit každý den, i kdybych měla udělat jen malou čmáranici do skicáku.


Takže je pro Vás umění v podstatě prací na plný úvazek. Je náročné se uměním uživit?


Myslím, že nemůžu na tuto otázku odpovědět obecně, ale pouze představit, jak to vnímám ze svého úhlu pohledu a ze své situace. Určitě je to v některých oblastech náročné a není to pro každého. Ale není to také nic nemožného a určitě to jde.


Kde nejčastěji hledáte inspiraci?


Inspiraci nehledám, většinou musí přijít sama. Kdy a jak přijde ale neovlivním. Jsou to spíše náhodně přicházející nápady a myšlenky. Pouze se pozorně dívám kolem sebe, všímám si struktur, tvarů a barev.


Ráda chodím na výstavy a prohlížím si ilustrace v knihách, sleduji animované filmy. Inspirace ale přichází nečekaně a náhodou. Pokud bych ji šla záměrně hledat, nic dobrého by z toho nevzešlo.


K vytvoření mého prvního elfa mě inspirovala ilustrace ovčího mužíka v knize „Podivná knihovna“ od Murakamiho. Mou tvorbu to posunulo úplně jiným směrem. U elfů a víl jsem zůstala a primárně maluji různé přírodní motivy.





Zajímavý příběh. Máte nějaké oblíbené produkty od Koh-i-nooru?


Určitě tužky a uhel či jiné kreslící prostředky. Používám hodně tužky s měkkou tuhou, ideálně 4-8B. Potom mám ráda také akrylové barvy, ostatní materiály ale většinou používám od jiných značek.


To nás moc těší! Prozradíte nám nakonec, co plánujete na rok 2022?


Jelikož mi Covid překazil už mnoho plánů, žádné jsem si na letošní rok neudělala. Určitě chci pracovat na svých projektech a malovat. S plánováním výstav teď ale chvíli počkám a spíše se nechám překvapit, co letošní rok přinese.


Budeme držet palce, Eliško. Děkujeme!






296 views
bottom of page