top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Inspirace pro milovníky fixů





Milovníci fixů, zbystřete! V následujícím článku na vás totiž čeká spousta inspirace od zkušených českých umělců, kteří za pomoci těchto výtvarných pomůcek tvoří parádní mistrovská díla.






Naši pozornost si před nedávnem získali dva čeští umělci, se kterými jsme se rozhodli navázat spolupráci. Prvním z nich je vždy pozitivně naladěná Vendula Tylová.



S uměním se seznámila již v dětském věku, vždy však byla samoukem a naplno se své tvorbě začala věnovat teprve před dvěma lety, což ale rozhodně neubírá na kvalitě jejího portfolia.



Ráda tvoří za pomoci tužek, pastelek, fixů a nebojí se ani malby akrylem na plátno. Poznávacím znamení její tvorby jsou kontrastní kresby lidských postav, převážně žen, provedené černými fine linery a fixami, obvykle doplněné o prvky zlaté či červené barvy. Lidské postavy jsou také často kombinovány s přírodními motivy, geometrií či typografií.



„Inspirace ke mně většinou přichází sama. Získávám ji z mnoha zdrojů, především ze svého nitra, ale také z okolního světa,“ popisuje Vendula. Jelikož je velice senzitivní člověk, umění jí pomáhá se s množstvím přijatých emocí vypořádat a skrze dílo také přenést na ostatní. „Jsem ráda, že nevytvářím jen obrázky, ale také něco, co člověka donutí se zamyslet nad poselstvím daného díla, alespoň v to doufám. Umění je samo o sobě emoce,“ říká Vendula.



Druhým tvůrcem, který nás zaujal, je Pavel Císař, rodák z Českých Budějovic. Dle svých slov věděl o společnosti KOH-I-NOOR dříve, než o svých uměleckých schopnostech. Pavel pochází z malířské rodiny a je velkým experimentátorem s mnohaletou zkušeností s různými technikami od perokresby po olejomalbu. Za svou kariéru umělce se zabýval i několika odlišnými kreslířskými a malířskými styly, nakonec se však zhlédl v abstrakci.


„Začal jsem jako kluk u čmárání na školní lavici,“ popisuje s úsměvem své začátky. „První obrazy byly krajinky nebo zátiší. Časem jsem k tomu začal přidávat své nápady, až to najednou nemělo s krajinou nic společného. Objevil jsem abstraktní umění.“


V posledních letech se zabývá tvorbou olejomalby, perokresbou, ale hlavně dokreslováním akvarelových maleb. Za nalezení svého osobitého uměleckého stylu vděčí také svému kocourovi Samovi.


„Hledal jsem takový materiál, který se lehce sklidí a po čem nebudu mít z rezavého kocoura plameňáka,“ dodává Pavel. „Představte si tu paniku, když se k vám řítí kočičí katastrofa a vy máte všude olejovky a už vidíte, jak budete kočku drhnout od barev, které mají záruku padesát let na barevnou stálost,“ směje se.



Kromě akvarelových barev, tuší a olejových barev využívá se své tvorbě, která je k vidění i na Instagramu, také mechanickou tužku Versatil, pastelky, vodovky a Progressa. „Nedávno jsem objevil technické fixy od KOH-I-NOOR a od té doby na ně nedám dopustit!“



Inspirujte se obrazy Venduly Tylové a Pavla Císaře a prozkoumejte jejich portfolio také na sociálních sítích. Jejich tvorba rozhodně stojí za zhlédnutí!


A co tvoříte vy? Napište nám na blog@koh-i-noor.cz a pošlete nám fotografie vašich prací. Příštím inspirativním autorem, o kterém se zmíníme v článku, můžete být třeba vy!




865 views
bottom of page