top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Kresba zákoutí akvarelovými pastelkami


Líbí se vám akvarelové obrázky, ale nemáte s touto technikou žádné zkušenosti? Máme pro vás jednoduché řešení. Pusťte se do toho nejprve s akvarelovými pastelkami, se kterými je realizace obrazu snazší.


K vytvoření motivu budete potřebovat grafitovou tužku, sadu akvarelových pastelek, papír na akvarel, štětce a kelímek s vodou.




Akvarelové pastelky patří díky svým vlastnostem mezi velice oblíbené produkty v sortimentu Koh-i-noor Hardtmuth. Některé jsou navíc umístěny v praktické plechové krabičce, která je nenáročná na převoz, takže je můžete mít neustále u sebe.




Tip: Ke kresbě akvarelem doporučujeme využít speciální blok Pop Aquarell se strukturovanými papíry o větší gramáži.




Začněte tím, že si vyberete motiv, který budete kreslit. Může to být například staré městské zákoutí, jako v tomto případě. Načrtněte motiv tužkou na podklad. Kromě tužky můžete na kresbu využít již některou z akvarelových pastelek.





Až budete mít obraz předkreslený, vezměte si sadu akvarelových pastelek a začněte vybarvovat. Kde budete chtít mít barvy světlé, stačí místo lehce vyšrafovat.





Pro zachycení světel a odlesků můžete nechat zcela prosvítat bílý podklad. Naopak tam, kde budete chtít zdůraznit stíny, šrafování několikrát zopakujte a nebojte se použít i tmavé odstíny barev.





Poté přijde na řadu tvorba akvarelového efektu, tedy rozmývání pigmentů mokrým štětcem. Nebojte, není se čeho bát. Rozmývat pastelkovou kresbu jde velice jednoduše. Myslete však na to, že některé linie a detaily by měly zůstat nerozpité, aby bylo zřejmé, co je na obraze zachyceno. Při tvorbě jemnějších detailů můžete kreslit i přímo mokrou pastelkou.




Na závěr nechte obrázek dobře proschnout.



172 views
bottom of page