top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Rychlá kresba grafitovými tuhami


Také byste se občas rádi za pomoci lusknutí prstu ocitli na úplně jiném místě? Grafitová tuha a papír vám s vašimi útěky z reality rádi pomohou. Zdali se vydáte na chalupu, nebo do luxusního apartmánu u moře, záleží jen na vás.


Z továrny KOH-I-NOOR HARDTMUTH pochází řada inovativních výtvarných potřeb, které jsou dnes známé po celém světě. Výjimkou nejsou ani grafitové tuhy, jejichž výroba ze směsi grafitu a jílu byla patentována v roce 1802.



Kresba s grafitovými tuhami je snadná a efektní. Mezi výhody tohoto média patří například to, že při kresbě můžete využít celou délku tuhy a kreslit tak širší plochou, nebo naopak můžete tuhu ořezat do ostré špičky, která poslouží pro kresbu těch nejjemnějších detailů.




Pokud máte již vybrané místo, kde byste se momentálně rádi nacházeli, můžeme se společně pustit do práce!


Připravte si vhodný blok na kreslení, například Pop Draw, balení grafitových tuh, tvárlivou pryž a fixativ.





Za pomoci slabých čar načrtněte postupně celý motiv. Linie, se kterými nejste spokojeni, lze za pomoci tvárlivé pryže snadno odstranit. Ty povedené můžete následně obtáhnout silnější čarou.





Pokud máte motiv nakreslený, přejděte k jeho stínování. Stínovat můžete podobně jako s grafitovými tužkami, nebo využijte celou plochu tuhy k vybarvení velkých částí obrazu, v našem případě například střechy.





Nezapomeňte využívat různých druhů stop, které za sebou tuha zanechává, k zachycení odlišných povrchů a materiálů.





Na konec zachyťte ty nejtmavší části obrazu, vytáhněte poslední linie, za pomoci pryže zvýrazněte světlo a máte hotovo! Z vlastní zkušenosti vám doporučujeme hotový obraz zafixovat fixativem, aby nedošlo k jeho poškození a udržel si svou kvalitu.


Ať se dílo podaří!




179 views
bottom of page