top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Tečkovaná kresba krok za krokem





Talentovanou umělkyni Vendulu Tylovou již znáte z našeho blogu. V rámci článku o finelinerech jsme se věnovali i její tvorbě, která je specifická kontrastním využíváním linií a ploch a také výraznou barevností.


Jsme moc rádi, že se s námi Vendula podělila o návod k jedné ze svých kreseb s jejím originálním grafickým rukopisem. Neváhejte a pusťte se do kreslení spolu s ní!







 


Vzhledem k tomu, že se moje tvorba vyznačuje převážně lineární kresbou doplněnou akvarelem, je třeba pro tuto techniku zvolit vhodný papír. Ideální jsou ty s vyšší gramáží a hladkou strukturou. Dále budete potřebovat grafitovou tužku, černé finelinery a pastelky Progresso Aquarell.



Zvolte si téma, které chcete kreslit a snažte se přenést svou myšlenku na papír. V mém případě se jedná o téma pro mě již typické - ženskou tvář.



Jako první ilustraci jemně načrtněte grafitovou tužkou. Já osobně si daný motiv člením a vyznačuji si, kde budou světla, stíny a kde zcela tmavá místa, která označím písmenem Č.


Když máte ilustraci předkreslenou, finelinerem obtáhněte všechny linie, které jste si v prvním kroku předkreslili tužkou.


Teď se zaměříme na zvýraznění světel a stínů. Načrtněte stíny, které budete vyplňovat za pomoci techniky zvané stippling, v překladu tečkování. Díky tečkovaným plochám totiž vytvoříte plastičtější obraz. Na úsecích, kde je načrtnut tmavý stín, vyplňte plochu černou fixou.



Plochu, kde není žádné tmavé místo či stín, ale naopak světlo, zvýrazněte prázdným ohraničeným útvarem.


Pro plastičtější obraz je vhodné si vybrat finelinery s hroty o různé velikosti. Tam, kde chci stíny tmavší, sahám po tloušťce 0,2 mm a u jemnějších stínů používám většinou 0,05 a 0,03 mm. Začínám silnějším hrotem a postupně přecházím k hrotu tenčímu, což zvýrazní hloubku ilustrace.



Konečně se můžeme pustit do práce s akvarelovými pastelkami! Já používám akvarelové pastelky Progresso, které s oblibou nastrouhám a tuhu využiji místo akvarelové barvy.



Až budete mít barvu připravenou, vezměte štětec, namočte jej do vody a za jeho pomoci mírně navlhčete vybranou plochu papíru. Na vlhký podklad potom začněte nanášet akvarelovou barvu. Začněte světlejšími odstíny a postupně ztmavujte.



Po zaschnutí můžete pomocí malého štětce zvýraznit tmavé části a detaily.



Na závěr vezměte bílou fixu a zesvětlete vybraná místa. Modrým linerem naopak zvýrazněte ta tmavá. Příjemnou zábavu!


Pokochejte se dalšími obrázky, které Vendula sdílí také na svém Instagramu.



343 views
bottom of page