top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Výroba tuhy v KOH-I-NOOR HARDTMUTH


Na úplném počátku života tužky KOH-I-NOOR HARDTMUTH stojí jedna místnost – laboratoř. Představte si spoustu nejrůznějších směsí ve skleněných lahvičkách a několik mužů (v našem případě), kteří znají ten správný recept. Recept na poctivou patnáctistovku ve všech gradacích, recepturu pastelky Polycolor a mnoho dalších. Na ty se jich ale neptejte, neřeknou.



Surový grafit je nádherně měkký a lesklý. V naší laboratoři jsou všechny suroviny uchovávány v bezpečí silnostěnných skleněných lahví.



VĚDĚLI JSTE, ŽE...

Za objevení grafitu vděčíme špatnému počasí? V 16. století anglickém Cumberlandu vyvrátila vichřice strom, pod jehož kořeny se objevil dosud neznámý černý kámen, který byl tak měkký, že se jím dalo psát.



Zpočátku se grafit používal v ryzí podobě. Ručně se řezal a brousil na tenké tyčinky, které se vkládaly do dřeva. Byl to primitivní a zdlouhavý způsob, a proto lidé hledali dál. Téměř současně, kolem roku 1790, přišli vídeňský stavitel Joseph Hardtmuth a Francouz Nicolas-Jacques Conté na to, jak vyrábět tuhová jádra ze směsi grafitu a jílu, vypalované v keramické peci. A teď už zpátky do současnosti.






VÍTEJTE V TUHÁRNĚ A DÁVEJTE POZOR!


Víte, co je typické pro část výroby, kde se rodí grafitové tuhy? Podlaha, která se stříbřitě leskne a klouže jako dráha pro rychlobruslení. Jeden neopatrný pohyb a jste na zemi.




Jsme ve výrobě, kde na počátku všeho stojí dvě zásadní složky. Grafit a jíl. Jejich směs se ve speciálních strojích v několika operacích mělní a mísí, až se dosáhne dokonalé homogenizace hmoty.





Z takzvané Míchárny míří směs rovnou do speciálních lisovacích zařízení na výrobu takzvaných kartuší. Silné špalíky směsi se pak pod tlakem proženou speciálním lisem s průvlaky, který ze směsi udělá nádherně hladké špagety.





Při dalším kroku výroby, sušení, mění tuha svou měkkou konzistenci a začíná se podobat té, na kterou jste zvyklí.



V tomto úseku naší výroby je pořádné horko. Tady se totiž v obrovských pecích vypékají tuhy. Ve speciálních děrovaných válcích, které se otáčejí, se tuhy nejen pečou a vytvrzují, ale zároveň se stávají dokonale rovnými.



Na konci tohoto procesu vypadá tuha již jako hotová. Má ale jednu překvapivou vlastnost. Nepíše :). Aby tuha získala své psací vlastnosti, musí si dát speciální lázeň. Pořádně se vykoupe ve speciální směsi z glycerinu, olejů, tuků a dalších tajných přísad.



A po koupeli? Krásná, voňavá tuha se vším všudy je na světě!



A jaké jsou její další kroky? O části výroby, kde to u nás nejvíce voní dřevem si povíme příště.


Mějte krásné letní dny!




Team Koh-i-noor Hardtmuth




421 views
bottom of page