top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Vyzkoušejte s dětmi vyškrabávané obrázky




Hledáte zábavnou a zároveň efektivní výtvarnou techniku, která zaujme jak děti, tak dospělé? V tom případě jste tady správně.


V tomto příspěvku si totiž ukážeme techniku takzvaných vyškrabávaných obrázků, kterou s vaší pomocí zvládnou i ti nejmenší.





Potřebovat budete jen pár základních věcí, a to čtvrtku, voskovky, tuš, štětec a ostrý předmět na vyškrabávání. Potom, co budete mít všechny pomůcky připravené, můžeme se společně pustit do práce.



Jako první si na karton vytvoříme podklad za pomoci voskových pastelek. Vzor necháme na fantazii každého z vás. Za nás však platí pravidlo, že čím barevnější, tím lepší.



Na řadu přichází práce s tuší, se kterou pomohou menším dětem dospělí. Vrstva tuše by měla být rovnoměrná a dobře proschnutá. To proto, abychom mohli přistoupit k dalšímu a zároveň závěrečnému kroku.



Za pomoci ostrého předmětu začněte do zaschlé vrstvy tuše vyškrabávat jakýkoliv vámi vybraný motiv. Díky vzájemné odpudivosti voskovek a tuše vznikne proškrabáváním originální obrázek, který si jistě zaslouží vyvěsit alespoň na nástěnku.



A jak se povedly vyškrabávané obrazy vám? Pochlubte se, jsme zvědaví!



1,068 views
bottom of page