top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Na světě je již dost ošklivosti" • Janet Pulcho




Malování akvarelem nebo vodovkami je rychlejší, než například práce s grafitovými tužkami. Přesto někteří umělci stráví malováním tímto médiem celé týdny. Rádi bychom vám dnes představili Janet Pulcho z Ukrajiny, která je mistryní akvarelových květinových maleb velkého formátu.

O svá díla a uměleckou cestu se dělí se svými fanoušky na svém Instagramu. Tam ji sledují tisíce nadšenců, kteří se jejími nádhernými díly nechávají denně inspirovat.



Ahoj Janet! Začněme od začátku. Jak dlouho se věnuješ výtvarnému umění obecně?

Výtvarnému umění se věnuji asi osm let. Nyní již mohu říci, že je to důležitá součást mého života.




Vzpomínáš si ještě na okamžik, kdy ses poprvé seznámila s technikou akvarelu?


Poprvé si nevzpomínám, ale muselo to být někdy v dětství. Dva roky studia na akademii jsem malovala převážně olejem a kreslila grafitovými tužkami, ale vždycky jsem si představovala, jak maluji akvarelem, všechny ty krásné scenérie a zátiší... Před deseti lety jsem se pak začala věnovat malbě akvarelem mnohem více, na vážno.


Jsi samouk, nebo jsi navštěvovala nějaké kurzy akvarelu?


Ach ano, myslím, že studium je v tomto případě opravdu potřeba. Když jsem studovala na střední škole, připravovala jsem se na na vysokou školu tím, že jsem chodila na soukromé lekce k jednomu velmi pohodovému umělci, který absolvoval Akademii výtvarných umění v Repinu. Byl první, kdo mi pomohl můj zájem o akvarel rozvinout.


Zpočátku to bylo velmi těžké, protože mě znovu učil, jak akvarelem malovat. Vysvětlil mi všechny ty věci, které mi pomohly dále rozvíjet mé schopnosti. Studium na akademii pro mě bylo velkou zkušeností, protože jsem studovala na fakultě výtvarných umění. Po pěti a půl letech jsem absolvovala magisterské studium a po celou dobu studia jsem se věnovala převážně akademickému stylu malby. Botanickou ilustraci jsem objevila teprve ve čtvrtém ročníku, ta se pak postupně vyvinula v tyto mé obrovské květinové obrazy.





Lidé často používají akvarel k vytváření spíše menších obrázků, ale ty děláš pravý opak. Jaké největší dílo jsi namalovala?


Největší bylo dílo o rozměrech 125 cm x 150 cm. Vždycky pracuji ve velkém měřítku, ale tohle je zatím má největší práce.

Páni, to je neuvěřitelné! Jak dlouho trvá celý proces tvorby jednoho díla?


Obvykle mi trvá dva týdny, než ho dokončím. U malého obrazu to může být přibližně několik dní. Nedokážu říct, kolik hodin to zabere. Při práci s akvarelem musíte pracovat opravdu rychle, protože dokud je papír mokrý, musíte vybarvit všechny důležité části.







Kdo je tvůj oblíbený umělec a co na něm nejvíce obdivuješ?


Nemohu jmenovat pouze jednoho, ale mám velmi ráda francouzské impresionisty a některé moderní umělce.

Nejčastěji maluješ květiny, proč zrovna je?


Květiny mám ráda pro jejich estetiku. Na světě je dost ošklivosti a já věřím, že mé obrazy mohou přinést do života druhých lidí něco krásného a inspirativního. Ráda maluji také akvarelové portréty, ale k tomu se dostanu opravdu jen zřídka.





Zkoušela jsi někdy malovat abstraktní kompozice, nebo to není úplně tvoje parketa?

Abstrakce jsem tvořila už při studiu, ale zjistila jsem, že se mi více líbí polo abstraktní umění.

Které výrobky z řady Koh-i-noor bys doporučila ostatním umělcům?

Mohu doporučit své oblíbené, a to jsou tužky pro akademickou kresbu a barevné akvarelové tužky pro skici v mém ateliéru.

Děkujeme za příjemný rozhovor, Janet!







235 views
bottom of page