top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Pop-up Přáníčko



Také už vás nebaví tvořit jen plošná díla, ale s prostorovou tvorbou nemáte žádné zkušenosti? V tom případě je pro vás následující návod jako dělaný!


S Janou Svobodovou z Ateliéru Radost se totiž pustíme do tvorby takzvaného Pop-Up přáníčka, které využívá jednoduchého trojrozměrného efektu. Tak hurá do toho!





Vizuální podobu přáníčka necháme jen na vaší fantazii. Sami totiž nejlépe víte, zda se vám bude hodit přání k narozeninám, svátku a tak podobně. My jsme pracovali s vodovými barvami, ale stejně dobře se vám přání bude tvořit například s pastelkami, voskovkami nebo tuší. Volbu média tedy také necháváme jen a jen na vás.


Pokud si také vyberete malbu vodovými barvami či anilinkami, určitě si nezapomeňte připravit také štětce, akvarelový papír, kelímek s vodou a pokud chcete experimentovat, tak i kuchyňskou sůl. Dále budete na tento návod potřebovat nůžky, lepidlo v tyčince a fineliner. Až budete mít vše připravené, můžete se s námi pustit do práce.



Ze všeho nejdříve namalujte nebo nakreslete na papír vámi zvolený motiv. Drobnými obrázky pokryjte celý formát. Některé motivy mohou být menší, jiné zase větší. Pokud tvoříte za pomoci vodových barev, do ještě mokré malby zkuste nasypat trochu kuchyňské soli, kterou po zaschnutí z papíru odstraňte. Díky použití soli se vám na obrázku vytvoří zajímavý barevný efekt, který přáníčko udělá ještě originálnějším!



Teď si připravte akvarelový nebo jen tvrdší papír o velikosti A4, který přeložíte v jeho polovině.



Vezměte si další list formátu A4, přeložte ho a v jeho polovině ho přestřihněte tak, aby vám vznikl papír o formátu A5, který použijeme na vnitřní část přáníčka.



Z tohoto papíru velikosti A5 následně vytvořte harmoniku o pěti překladech, aby vám vzniklo celkem 6 políček. Tento počet je důležité dodržet, aby vše hezky sedělo. Velikost skladů není nijak zásadní, ale počet dodržte.



Hotovou harmoniku ještě jednou pořádně přeložte.



Jako další krok udělejte prostřih na prostředním skladu z rudobé strany. Prostřih následně vytlačte ven na pohledovou stranu.



Pomocí lepidla přilepte první a poslední sklad harmoniky do rozevřeného papíru o velikosti A4 a vytvořte tak jakési schůdky.



Teď se vraťte k obrázkům, které jste vytvořili v prvním kroce a vystříhněte je.



Kromě dodělání dalších obrázků či detailů za pomoci finelineru, nezapomeňte také dopsat vhodný text. Bez něj se přece žádné přání neobejde!



Text i případné další obrázky opět vystřihněte.



Umístění všech vystříhaných motivů si nejprve dobře rozvrhněte a následně přilepte.



A je hotovo!






57 views
bottom of page