top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Recyklace starých knih


Nevíte si rady, jak využít staré knihy, které už dosloužily, ale je vám líto je vyhodit? Jana Svobodová z Atelieru Radost vám v tomto článku poradí, jak je kreativně využít a vdechnout jim druhý život!


Některým z nás jistě leží doma na půdě staré knihy, které jsou již poničené, s vypadanými listy, nebo také ty knihy, které jsme dostali formou nevhodného dárku. A právě v tento moment přichází jejich chvíle! V následujícím návodu se totiž pustíme do jejich zrecyklování, respektive do zrecyklování jejich jednotlivých stran a vytvoříme tak originální ilustrace.



Samozřejmě předtím, než se pustíme do zužitkování vybrané knihy k výtvarným účelům, doporučujeme zkontrolovat, zda se nejedná například o první vydání Babičky od Boženy Němcové, čehož bychom mohli později litovat. :)



Kromě listů z knihy si připravíme také grafitové tužky, vodové a akrylové barvy, pastelky, vodu, kelímek a štětce.



Začneme tím, že si na vybraný list tužkou načrtneme vámi zvolenou ilustraci.



Potom si připravíme vodové barvy, kelímek s vodou a štětce a vytvoříme první vrstvu malby. Při tvoření je vhodné malovat více ilustrací najednou a využít tak volný čas při zasychání jednotlivých vrstev.



Malbu necháme zaschnout a následně pokračujeme druhou vrstvou. Můžeme tak vytvořit různé kaňky, čáry či jiné vzory, pro oživení ilustrace. Pro dokreslení detialů využijeme sytější akrylové barvy či pastelky.



Nakonec se vrátíme nazpět k tužce a domalujeme stíny a ty nejjemnější detaily.



Výslednou ilustraci si můžete ihned vystavit, nebo ji dále využít například na tvorbu originálního přáníčka a podobně.



Náš tip: Zajímavého výsledku dosáhnete s papírem, který má více nažloutlý odstín. Příjemnou zábavu!



199 views
bottom of page