top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Vodovky vs. anilinky




Také se vám to plete? Na první pohled jsou vodové barvy od těch anilinových k nerozeznání. My jsme pro vás tato dvě oblíbená výtvarná média porovnali a sepsali stručný článek o jejich odlišných vlastnostech a možnostech využití.






Oba typy barev jsou vodou ředitelné a často se považují za snazší a méně nákladnou variantu barev akvarelových, které jsou vhodné spíše pro zkušenější jedince. Akvarelu se podobají i co se týče složení. Znatelný rozdíl je však v množství obsaženého pigmentu, které je u vodových barev podstatně nižší, než u barev anilinových.


Za krásné obrázky děkujeme Evě Špírkové.




Vodovky jsou vhodné zejména pro menší děti a to hned ze dvou prostých důvodu. Ty o průměru tablety 3 cm mají větší plochu s barevným pigmentem, což dětem usnadní jejich používání. Další výhodou je, že se jejich paleta skládá z několika odlišných barev a ne z jejich odstínů, jako je tomu u barev anilinových, což by mohlo malým dětem ze začátku dělat problém v chápání barevné škály.





Malovat s nimi doporučujeme na papíry o vyšší gramáži, které můžete nalézt v malířském bloku Pop Aquarell. Další cenné rady týkající se práce s vodovými barvami můžete nalézt v jednom z našich předchozích článků věnovaný malbě za pomoci této techniky.





Anilinové barvy, známé také jako “anilinky”, vytvářejí oproti vodovkám sytější a zářivější stopu. Původně v nich byla obsažená toxická kapalina anilin, po které toto médium nese svůj název a kvůli čemuž byly mezi uživateli méně oblíbené. Díky technologickému pokroku se dnes již anilin v barvách nenachází. Jejich specifické vlastnosti však zůstávají nezměněné.




Tyto barvy můžete využít nejen pro malbu na papír o vyšší gramáži jako v případě vodovek, ale také pro kolorování fotografií, malbu na dekorační předměty či ke zdobení kraslic



Podělte se s námi o vaše zkušenosti s tvorbou vodovými barvami. Preferujete raději vodovky nebo anilinky? Budeme se těšit na vaše názory v komentářích.

8,301 views
bottom of page