top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Vodové domalovánky





Vodovky se na první pohled mohou zdát jako obyčejné médium, které využívají jen ti nejmladší výtvarníci. Jana Svobodová vás dnes však přesvědčí, že to není tak úplně pravda. Zábavu si s nimi totiž užijí i dospělí!






Pokud také rádi experimentujete s barvami a technikami samotnými, jako autorka tohoto návodu, jste tady správně! Tentokrát se společně pustíme do takzvaných „domalovánek“. Tuto techniku Jana Svobodová pojmenovala takto proto, že zde pracuje s náhodnými vodovkovými skvrnami, ve kterých hledá motivy a následně je domalovává. Jedná se o tvorbu velmi relaxační a zábavnou, která zaujme malé i velké.


Připravte si tedy již zmíněné vodové barvy nebo anilinky, štětce, kelímek s vodou, akvarelový papír, akvarelové pastelky, fineliner, pryž a akrylovou barvu.


Na samém začátku je dobré si jen tak pro sebe trochu zaexperimentovat a vyzkoušet si tuto techniku nanečisto. Zkoušet můžete i různé efekty jako je například kombinace se sodou, kuchyňskou solí jemnou nebo hrubou.



Teď už pojďme k samotnému návodu.



Důležité je si pro malbu vždy připravit dostatečně mokrý podklad, aby se barvy co možná nejlépe rozbíjely a vytvářely zajímavé obrazce. Nezapomeňte, že vytvořením mokré skvrny si předem určujete tvar obrázku. Například z oválku s dvěma trojúhelníčky, smybolizující ouška, může vzniknout sova a tak podobně. Až budete mít tedy papír namočený, vezměte vodové barvy a do mokré skvrny aplikujte barvu.



Po dokonalém zaschnutí si lehce tužkou namalujte, jak váš motiv, například již zmíněná sova, bude vypadat.



Povedené předkreslené čáry obtáhněte finelinerem a některé části můžete dokonce vybarvit akvarelovou pastelkou. Na detailu krásně vidíme, jak akvarelová pastelka vynikne.



Detaily, jako jsou například oči, můžeme domalovat bílou akrylovou barvou, která skvěle kryje.



Hotový obrázek vystřihneme a nalepíme například do přáníčka.


Touto technikou si můžete také ozdobit například vlastní školní sešit a tak dále. Jak s těmito ilustracemi naložíte vy? Pochlubte se nám a sdílejte své výtvory na Instagramu.



57 views
bottom of page