top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

Akvarelové pastelky Mondeluz




Akvarelové pastelky Mondeluz jsou jednou ze stálic našeho sortimentu. Není divu, jsou vhodné pro všechny umělecké nadšence od návrhářů, po grafiky, ilustrátory nebo studenty uměleckých škol. Pojďme se tedy společně podívat na to, proč jsou mezi vámi tolik oblíbené!






KVALITNÍ MATERIÁLY


Začneme hezky od začátku, u výroby. Akvarelové pastelky jsou vyrobeny z kvalitního dřeva a velmi dobře se ořezávají ořezávátkem. Kromě toho mají měkkou tuhu. Z toho důvodu je vhodné s nimi kreslit na akvarelový papír, který krásně podtrhne jejich specifické vlastnosti.





Dále se pastelky vyznačují sytými odstíny a širokou škálou barev. Můžete je tak zakoupit ve variantách v rozmezí od 6 až po neuvěřitelných 72 kusů pastelek různých odstínů barev! Avšak, dokonce i sada pouhých dvanácti pastelek Mondeluz vám postačí pro široké využití, jelikož obsahuje všechny důležité odstíny.






ROZMÝVÁNÍ VODOU


Akvarelové pastelky, jak již napovídá jejich samotný název, se velice dobře rozmývají vodou. Jejich rozmytím získává kresba ještě výraznější a sytější barevnost. Pokud rozmyjete kresbu celou, získá vzhled skutečného akvarelu. Jestliže chcete přiznat v kresbě tahy pastelkami, můžete je dodatečně zvýraznit, či dokreslit, a to i do mokré kresby.





VHODNÉ ŠTĚTCE


Pro práci s akvarelovými pastelkami, respektive k jejich rozmýváním jsou vhodné kulaté štětce. Pro náročnější uživatele doporučujeme štětce z přírodních chlupů lasičky (Kolinsky), nebo veverky (Squirell). Skvěle drží vodu a dá se s nimi snadno měnit tloušťka tahu. Plochý široký štětec se hodí spíše pro velké plochy, například pro malbu pozadí. Určitě se nebojte na papír nanést pastelkami dostatek barevného pigmentu, ať je co rozmývat!





VOLBA PODKLADU

A jaký je ideální podklad pro kresbu s akvarelovými pastelkami? Pro techniku akvarelu se obecně doporučuje zvolit papír s vyšší gramáží a hrubší strukturou, aby zachytil co nejvíce barvy a vody. Samozřejmě můžete použít i papír hladký, jako je například blok Pop draw nebo School sketchbook. Tyto dva typy bloků jsou vhodné, pokud chcete ve svém obraze dosáhnout jemné pastelové barevnosti. Akvarelové pastelky sice na hladkém papíře pustí o něco méně pigmentu, ale naopak lépe vytvoří jemné přechody. Kresba je tedy světlejší a po rozmytí vodou spíše lazurní.





TIP NA ZÁVĚR


Před prací doporučujeme jakýkoliv papír nalepit lepicí páskou na kreslicí prkno, aby se při použití vody nekroutil. Například papíry z bloku Pop aquarell, jsou v hranách slepené, což pomáhá proti kroucení jednotlivých listů. Hotovou kresbu po jejím zaschnutí z bloku odříznete nožíkem či skalpelem.


Potom, co si dostatečně osvojíte techniku akvarelových pastelek, můžete přejít například k samotnému akvarelu. Se seznámením vám pomůžou naše předešlé články, kde se podrobně věnujeme jak historii tohoto média, tak samotnému postupu malby.


169 views
bottom of page