top of page
  • Writer's pictureKOH-I-NOOR HARDTMUTH

"Miluji umění starých mistrů" • Zophie




Zophie je mladá a velice talentovaná umělkyně pocházející z Německa. Na základě jejího povedeného portfolia, které si můžete prohlédnout například na jejím Instagramu, lze jen těžko věřit, že je uměleckým samoukem. Její tvorbu byste určitě neměli minout, stejně jako následující rozhovor!







Zdravíme vás, Zophie! Jak dlouhou dobu se věnujete výtvarnému umění?


Během zimních měsíců v roce 2021 jsem začala navštěvovat kurzy kreslení a studovat umění více do hloubky. Jako mnoho studentů umění jsem i já prostudovala knihu od Charlese Barguea a vyzkoušela si prostorové kreslení. Byl to skvělý způsob, jak prozkoumat styly kresby a naučit se pracovat se světly a stíny. Od té doby jsem na jakésy umělecké cestě učení. Zaměřuji se na reprezentativní umění a hledám v něm svůj vlastní hlas.






Uměleckou tvorbu berete velice vážně. Absolvovala jste nějaké odborné výtvarné vzdělání?


Jsem především samouk. Minulé léto jsem se zúčastnila online kurzu Stephena Baumanna na Patreonu a strašně moc jsem se tam toho naučila. Každopádně, obvykle se učím detailním pozorováním a studováním děl mých oblíbených umělců. Rozhodně je ale mým snem učit se v budoucnu od profesionála.



Jako samouk máte náš obdiv! Z jakého důvodu jste se rozhodla pro tvorbu právě lidských portrétů?


Od dětství jsem kreslila hlavně osoby a převážně jejich tváře. Není pro to žádný velký důvod, pouze mě to táhlo ke kráse lidských bytostí a emocím, které se dají prostřednictvím portrétu vyjádřit.





Krásně řečeno. Preferujete raději kresbu nebo malbu?


V současné době mám raději kreslení než malování, jelikož je pro mě snazší. Přesto, že je malba náročnější, velice mě fascinuje a rozhodně ji hodlám v budoucnu více trénovat.


Stále sbírám nové zkušenosti a zkouším různé umělecké pomůcky a média. Nedávno jsem například objevila kreslení a malování v jednom, a to za pomoci olejových pastelů. Zbožňuji výsledné obrazy, které s nimi vytvářím, i přes to, že jejich dokončení trvá mnohem déle a udělat to správně je hodně zdlouhavé.





Inspirujete se i uměním starých portrétních mistrů. Jací jsou vaši oblíbení umělci?


Samozřejmě, miluji umění starých mistrů! Jako mnoho dalších současných umělců mám také ráda malby Johna Singera Sargenta. Měla jsem možnost osobně vidět jeho dílo „Lady Agnew of Lochnaw“ ve Skotské národním galerii a okamžitě jsem se zamilovala.


Další velkou inspirací je pro mne německý portrétista Franz Xaver Winterhalter a kromě toho se mi líbí mnoho impresionistických umělců, jako je Pierre-Auguste Renoir, Frank Weston Benson a Vincent van Gogh. V neposlední řadě také Gustav Klimt. Jeho originální stylizace je pro mne obrovským vzorem.



Když už hovoříme o uměleckých velikánech, jaké je vaše oblíbené období v dějinách umění a proč?


Řekla bych, že rozhodně francouzský a americký impresionismus. Obdivuji, jak umělci zachycovali barvou světlo a poprvé používali všechny ty zářivé a živé barvy. Také se mi líbí to ne úplně realistické, ale stále rozpoznatelné a ne příliš abstraktní zobrazení v mnoha dílech z tohoto období.





Impresionismus doslova milujeme! O umění také ráda čtete. Jaké knihy by podle vás žádný umělec neměl přehlédnout?


Dobrá kniha o anatomii pro umělce je rozhodně ceným kouskem a stojí za to ji mít, aby se umělec naučil něco o lidské postavě. Bez základních znalostí anatomie není vůbec snadné nakreslit přesvědčivý portrét. Například The Charles Bargue Drawing Course je skvělou knihou, jak jsem se již zmínila a jakákoliv kniha od Jamese Gurneye rozhodně také stojí za to. Jeho knihy jsou totiž plné pokladů týkajících se všech možných aspektů kreslení a malování - Color and Light je má oblíbená.





Děkujeme za skvělé tipy, ale zpět k vám. Kde nacházíte náměty k tvorbě? Jsou vašimi modely náhodní lidé, nebo tvoříte například na zakázku?


Obojí. Často se zaměřuji na kresbu podle fotografie, které pro mne zajímavým způsobem zachycují nějakou hodnotu. Například trocha světla míhající se přes obličej vždy diváka zaujme. Existují skvělé stránky, kde si můžete zdarma vybrat jakoukoliv fotku jako předlohu, například pexels.com. Mou další vášní je fotografování jako takové. Všechny mé fotografie si sama vyfotím a upravím.



Takže raději preferujete tvorbu podle fotografie než podle živého modelu?


Ano, pracuji hlavně s fotografiemi. Nejraději pracuji sama doma, když kreslím a mám kolem sebe lidi, začnu být hodně nervózní. Možná bych si měla rozšířit obzory a jednoho dne zkusit kurz kreslení modelu naživo.




Tohle rozhodnutí je jen na vás. Jaké produkty od Koh-i-noor Hardtmuth jste měla již možnost vyzkoušet?


Na internetu jsem viděla jednoho umělce, který používal grafitové tužky od Koh-i-nooru a velmi je doporučoval, takže jsem prošla místní obchod s uměleckými potřebami a našla set grafitových tužek od této značky. Bylo to poprvé, co jsem se s vaší značkou setkala a práci s nimi si moc užívám.





To je skvělé! Jaká z technik je vaše nejoblíbenější?


Pro hladké a přirozené přechody při kresbě grafitem ráda používám papírové roztírátko nebo malířský štětec. Při práci s olejovými pastely hodně tlačím a míchám jednu barvu přes druhou, a také je potom roztírání buď prsty, nebo bavlněnými tampónky.



Na konec máme poněkud záludnější otázku. Kde byste se ráda viděla za 10 let, co se týče výtvarného umění?


Za 10 let bych moc ráda byla schopna prostřednictvím umění vyjadřovat silné pozitivní emoce a vytvořit všechna ta umělecká díla, na která zatím nemám dostatek zkušeností, nebo trpělivosti. Také by bylo skvělé, kdybych například tou dobou již měla za sebou výstavu svých nejlepších děl v umělecké galerii tady v Německu.




Při pohledu na vaše přenádherné obrazy věříme, že svých cílů dosáhnete co nevidět. Zophie, mnohokrát děkujeme, že jste si na naše otázky udělala čas!



63 views
bottom of page